Constructief Ontwerpen & Bouwkunde

Multidisciplinair werken, veel creatieve inbreng en het gebruik van innovatieve materialen en technieken. Dat zijn belangrijke ingrediënten voor een goed, kwalitatief constructief ontwerp. Ontwerpen die wij met plezier maken voor onze opdrachtgevers. Zeker bij grote of complexe constructies is een multidisciplinaire aanpak belangrijk. Daarom werken onze constructief ontwerpers nauw samen met architecten en andere adviseurs bij het inpassen van constructies in een groter geheel. Constructies, bijvoorbeeld in de vorm van grote overkappingen bij stations, kunnen zeer aanwezig zijn en bepalen daarmee voor een groot deel de architectuur.

Niet-alledaagse technieken en creativiteit

Constructief Ontwerpen is een groep die zich sinds dertig jaar heeft gespecialiseerd in gebouwen en lichte constructies als loopbruggen en kappen. Wij hebben ons ontwikkeld als constructeurs en ontwerpers voor unieke bouwopgaven. Zijn we ooit begonnen met stationsconstructies, steeds vaker worden wij gevraagd voor opdrachten waar het draait om niet-alledaagse technieken en creativiteit. Samen met de afdelingen Energy en Staalbouw ontwerpen wij constructies van hoogspanningsmasten voor TenneT en gebouwen voor Rijkswaterstaat. Naast bouwkundige constructies ontwerpen wij ook lichte civiele constructies zoals een mobiele voetbrug voor tijdelijke evenementen en geluidschermen met bijzondere architectuur.

Innovatieve technologieën

In onze ontwerpen passen we innovatieve technologieën toe, zoals koudgebogen glas en Hoge Sterkte Staal. Wij zijn specialist in het ontwerp van constructies in staal en glas. Met dit specialisme hebben we inmiddels ruime ervaring waar we uiteenlopende opdrachtgevers in bijstaan. Verder werken we aan verdere innovaties op het gebied van computational design en het 3D-printen van beton. Dit in een samenwerkingsverband met onderzoeksinstituten, architecten en leveranciers. Daarnaast zijn we uiteraard ook thuis in de traditionele bouwmaterialen als hout, aluminium, kunststof, beton, metselwerk en natuursteen.

Bouw Informatie Management

We maken veel gebruik van BIM (Bouw Informatie Management). Met BIM komt een constructie in zijn verschillende levensfasen eerst virtueel tot stand, voordat het daadwerkelijk gebouwd wordt. Het voordeel is dat alle vormen van informatie op elkaar kunnen worden afgestemd en ontwerp issues vroegtijdig aan het licht komen. Deze aanpak leidt tot een efficiënt bouwproces en lagere faalkosten.

Prettig en veilig verblijven

Of het nu gaat om een bediencentrale, onderwijsgebouw, ov-knooppunt of hoogspanningsstation, het gaat erom dat het gebouw zijn functies goed vervult en dat mensen er prettig én veilig verblijven. Dit valt of staat met een goed ontwerp van het gebouw, inclusief alle gebouwgebonden installaties. Movares ondersteunt u graag met advies en ontwerpen om samen te komen tot leefbare en gezonde gebouwen waar mensen prettig verblijven en optimaal kunnen presteren.

Kracht

Constructief Ontwerpen werkt aan ruim 100 opdrachten per jaar. Wij adviseren voor circa een derde in opdracht van aannemers en kennen zodoende ook de uitvoerende kant van het bouwproces van binnenuit. Kenmerkend voor onze groep Constructief Ontwerpen is:

  • sterk in maatschappelijk relevante projecten (overheid en nutssector)
  • gewend te werken aan omvangrijke programma’s in een complexe omgeving met veel publiek, bewoners, gebruikers en stakeholders
  • de gebouwen waaraan wij werken: publieke functies en/of een specifieke, omvangrijke en complexe installaties
  • specialist in bouwen met ‘de winkel open’