Ons project

Stationsomgeving Leidsche Rijn

Leidsche Rijn Centrum is sterk in ontwikkeling. Het stadshart is vernieuwd, station Leidsche Rijn Centrum is uitgebreid en er is een nieuwe, rechtstreekse verbinding naar de binnenstad van Utrecht gerealiseerd: de Vleutensebaan. Vier civiele werken, waaronder de stationsuitbreiding, maken onderdeel uit van deze Vleutensebaan. Het totale project is ontworpen en aangestuurd door architect/projectmanager Nienke van de Lune van studioSK/Movares. Alle automobilisten, fietsers en reizigers met het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) kunnen sinds eind 2017 gebruik maken van de nieuwe verbinding.

Vraag van de opdrachtgever

Gemeente Utrecht heeft Movares gevraagd het ontwerp te maken voor vier kunstwerken – waarvan één stationsuitbreiding –, een langzaam verkeersverbinding over de A2 en een keerwand rondom stadsboerderij Roodnoot voor en nabij de nieuw aan te leggen Vleutensebaan in Leidsche Rijn

Uitgevoerde werkzaamheden

Nienke van de Lune (studioSK/Movares ) heeft voor het totale werk het projectmanagement en het architectonisch ontwerp geleverd. Onder haar aansturing heeft Movares het civieltechnisch ontwerp gemaakt en het geotechnisch advies geleverd. Van de Lune heeft voor de vier kunstwerken een schetsontwerp en een voorlopig ontwerp gemaakt.

De stationsuitbreiding bestaat uit een groot viaduct, waarvan eenzijdig een hoge façade is opgetrokken tot 12 meter hoogte. Ook is een koppeling gemaakt tussen het Brusselplein en het hoger gelegen Berlijnplein door middel van een trap en een lift. Op het hoger gelegen Berlijnplein ligt het busstation boven op de A2. Movares heeft het ontwerp gemaakt voor de keerwandconstructie rondom stadsboerderij Roodnoot en een ontwerp voor een langzaam verkeersverbinding aan de noordzijde van het station Utrecht Leidsche Rijn. Deze verbinding is voorzien van een lift en een trap en verbindt het centrumgebied over de A1 met Lage Weide.

In de realisatiefase maakte Movares deel uit van het bouwteam. In de uitvoering was Movares betrokken als back office.

Samenwerking

In dit project heeft Movares nauw samengewerkt met de gemeente Utrecht, Jo Coenen (architect & urbanist) Lodewijk Baljon (landschaparchitect) en Grontmij.

Bijzonderheden

Het project Leidsche Rijn is de grootste nieuwbouwlocatie van Nederland. Tot 2025 worden er 33.000 woningen gebouwd waar ongeveer 100.000 mensen komen wonen. Daarnaast werken hier zo’n 40.000 mensen.

LocatieUtrecht
Periode2012 - 2018
ArchitectJo Coenen & Lodewijk Baljon
KlantGemeente Utrecht

Architectuur

Architectuur – StudioSK heeft een voorsprong in ervaring met design & construct. Onze ontwerp-methodiek en referentieontwerpen zorgen ervoor dat de ruimtelijke kwaliteit geborgd wordt.

Lees verder

Constructief Ontwerpen & Bouwkunde

Multidisciplinair werken, veel creatieve inbreng en het gebruik van innovatieve materialen en technieken. Dat zijn belangrijke ingrediënten voor een goed, kwalitatief constructief ontwerp.

Lees verder

Gebouwinstallaties en gebouw gerelateerde diensten

Installaties voor gebouwen op het gebied van brandveiligheid, voedingsinstallaties, sanitair, communicatie en beveiliging.

Lees verder

Geotechniek

Movares geeft kwalitatief, hoogwaardig advies en verleent diensten op het gebied van geotechniek.

Lees verder

Kunstwerken

Civiele kunstwerken, zoals bijvoorbeeld bruggen, tunnels, viaducten, geluidsschermen, ecoducten, sluizen en gemalen, vormen een belangrijk onderdeel van onze infrastructuur.

Lees verder

Projectmanagement

Movares biedt u deskundig projectmanagement bij complexe vraagstukken en multidisciplinaire projecten.

Lees verder