Ons project

3D-betonprinter geeft jaren ‘70 flatgebouwen een nieuw gezicht

Twee jaren ‘70 flatgebouwen aan de Baskeweg in Den Helder worden gerenoveerd op een heel bijzondere manier. De 154 flatwoningen worden als eerste ter wereld volledig geüpgraded met 3D-geprinte betonelementen. Movares was nauw betrokken bij het ontwerpen van de betongeprinte constructie.

Organische vormgeving

Bijna 1200 geprinte elementen, variërend van 2 tot 12 vierkante meter, toveren twee gebouwen van grijs en saai beton om naar een uniek en modern geheel. De gevels worden vernieuwd, de balkons uitgebreid en van nieuwe balustrades voorzien. De balustrades zijn organisch vormgegeven. Om deze vrije vormen in beton te kunnen maken, is een betonprinter gebruikt. Door het toepassen van deze vorm van additive manufacturing hoeft niet langer voor elke vorm een unieke mal gemaakt te worden. Met moderne computational design-technieken hebben wij de vele unieke elementen geautomatiseerd berekend. Een belangrijke stap in de ontwikkeling van mass customization in de bouw.

1200 betongeprinte elementen

Bruil Prefab printing heeft Movares gevraagd de engineering van alle 1200 betongeprinte elementen in dit project te verzorgen. We hebben de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • Inrichten computational design-proces
  • Automatiseren berekening betongeprinte elementen
  • Parametrisch ontwerpen van de ophanging van de betongeprinte elementen
  • Begeleiden van proeven aan de betongeprinte elementen
  • Genereren van BIM-uitvoeringsdata
  • Constructief ontwerp van de geprinte elementen en de verankering aan de hoofddraagconstructie.

Samenwerking

In dit project werken we samen met Bruil Prefab Printing (opdrachtgever), Helder Vastgoed (opdrachtgever), Renovum (leverancier staal) en Kokon Architectuur en Stedenbouw (projectarchitect).

Innovatie een van onze pijlers

Computational design

Om de 1200 elementen – waarvan 125 unieke elementen – efficiënt te kunnen berekenen en een veilige ophanging te kunnen adviseren, is een computational design-proces ingericht. Dit proces maakt het mogelijk om met een beperkt aantal digitale rekenregels de constructie van alle unieke elementen te ontwerpen en te controleren. Door ook grote productaantallen op maat te ontwerpen, dragen wij zo bij aan de ontwikkeling van mass customization in de bouw.

Duurzaamheid hoog in het vaandel

Minimale verspilling

We hebben alle elementen op maat ontworpen. Een groot voordeel hiervan is dat materiaal efficiënt wordt toegepast. In dit project zijn er bijvoorbeeld geen bekistingen nodig voor de betonnen elementen waardoor de reststroom aan materiaal geminimaliseerd is. Bovendien wordt de verspilling van beton geminimaliseerd doordat de geprinte elementen op maat worden gemaakt.

LocatieDen Helder
Periode2019 - 2023
ArchitectKokon Architectuur & Stedenbouw
KlantHelder Vastgoed / Bruil Prefab Printing

Building Information Modelling

Op ieder moment toegang tot adequate informatie,een betere traceerbaarheid van besluitvormingsprocessen en reductie van faalkosten.

Lees verder

Computational Design

Inzet van softwaretools biedt engineers van Movares de mogelijkheid materiaal in constructies zo efficiënt mogelijk in te zetten; alleen materiaal waar nodig, zeer duurzaam.

Lees verder

Constructief Ontwerpen & Bouwkunde

Multidisciplinair werken, veel creatieve inbreng en het gebruik van innovatieve materialen en technieken. Dat zijn belangrijke ingrediënten voor een goed, kwalitatief constructief ontwerp.

Lees verder

Circulair bouwen

Circulariteit heeft de toekomst! Wat we het liefst willen als het om circulariteit gaat: buiten de lijntjes kleuren. Slim nadenken over het gebruik van grondstoffen,...
Lees verder
X