De coronaperiode leerde ons hoe belangrijk het is om de bewegingen van grote mensenmassa’s te kunnen simuleren. Maar… hoe voorspel je wat de bewegingen van tienduizenden mensen zullen zijn tijdens een evenement of bij een ontruiming? Gebeurtenissen waarbij mensenlevens op het spel kunnen staan. Crowd-simulatie maakt dit soort complexe vraagstukken inzichtelijk voor gemeenten, beheerders en organisatoren. Hierdoor kunnen weloverwogen keuzes gemaakt worden.

Visuals simuleert bewegingen van tienduizenden mensen in real-time en 3D in een omgeving met obstakels waar ze op een proactieve en realistische manier botsingen moeten voorkomen. Dit is met name van belang voor uitleg bij bestuurlijke trajecten waarbij je heel weinig tijd hebt om iets te laten zien.

Betrokkenen kunnen daardoor met eigen ogen de impact van een bepaalde ontwerpoplossing op voorhand zien en beoordelen. Of zien hoe zij de loopstromen zo kunnen organiseren dat een mensenmassa zich zo veilig mogelijk verplaatst bij een ontruiming of bij evenementen.

Samen met de Universiteit Utrecht heeft Movares Visuals een evenementensimulatiemodel ontwikkeld voor de Grand Départ, de start van de Tour de France in Utrecht. Daar werden toen 800.000 bezoekers verwacht. Daarvoor is speciale simulatiesoftware, Reach, gebouwd waarin de doorstroming van het publiek gevisualiseerd is inclusief de verschillende obstakels die zich in de route bevonden, variërend van bomen tot verkeersborden en putdeksels. Op basis van deze simulatie heeft gemeente Utrecht aanpassingen gedaan in de stad.

Projecten

> Crowd simulatie metrohalte Hoek van Holland Strand
> Crowd simulatie Dierenpark Apenheul

Publicaties

> Crowdsimulaties met REACH, Stadswerk 01-2020
Crowd management met simulatietool, Stadswerk 06-2016
> ‘Serious game’ Movares belangrijk i.v.m. de veiligheid van de Tourstart‘, Telegraaf 29 april 2015

Nieuwsberichten

3D-model Grand Départ Tour de France