Ons project

Crowd simulatie Vrijmarkt Utrecht

Jaarlijks wordt in Utrecht de Vrijmarkt georganiseerd. Dit evenement wordt druk bezocht en leidt op een aantal plaatsen op de Vrijmarkt tot veel gezelligheid maar ook drukte.

Vraag van de opdrachtgever

De gemeente Utrecht heeft Movares gevraagd om een onafhankelijke crowd simulatie waarbij de effecten van de doorstroming van het publiek/bezoekers op de locatie ‘Van Asch van Wijckskade’ te Utrecht gedurende de Vrijmarkt Utrecht, tijdens reguliere omstandigheden en calamiteiten, inzichtelijk worden gemaakt. Het doel is om inzicht te geven bij hoeveel bezoekers de veiligheid en comfort gegarandeerd kan worden en welke beheersmaatregelen een positief effect hebben op de veiligheid en comfort.

Uitgevoerde werkzaamheden

Met behulp van REACH is een crowd simulatie model voor de vrijmarkt in 3d ontwikkeld. Met behulp van meerdere scenario’s is inzicht verkregen welke beheersmaatregelen effectief zijn om de veiligheid en comfort te garanderen tijdens de Vrijmarkt.

Crowd simulatiemodel Reach

Met behulp van REACH is een crowd simulatie model voor het stationsplein in 3d ontwikkeld. Met behulp van meerdere scenario’s is inzicht gegeven en met de stakeholders in een interactieve bijeenkomst besproken. Op basis hiervan zijn beheersmaatregelen tot stand gekomen om het (verblijfs)comfort en de veiligheid te optimaliseren

REACH is het simulatiemodel dat wij in samenwerking met de Universiteit Utrecht en uCrowds ontwikkelden. REACH onderscheidt zich wereldwijd door zijn unieke eigenschappen op het gebied van groepsgedrag en menselijke interactie. Het dynamisch en real-time aanpassen van routekeuzes en het rekening houden met andere personen in de simulatie maakt dat deze software uitstekend geschikt is voor een realistische simulatie van o.a. tourniquets.

Doordat REACH door Movares en uCrowds wordt ontwikkeld, is er een grote mate van flexibiliteit mogelijk in de opzet van de simulatie. Specifieke gedragskenmerken kunnen per situatie worden toegespitst zonder belemmerd te zijn door de beperkingen van software van derden.

REACH heeft zich inmiddels bewezen op enkele van Nederlands meest complexe projecten zoals de Noord-Zuidlijn en de Oostlijn van de Metro in Amsterdam en Schiphol Airport. Ook de effecten van bezoekersstromen op evenementen zoals de grand départ van de tour de France en parken zoals de Apenheul zijn met onze software gesimuleerd

LocatieUtrecht
Periode2019 - 2019
KlantGemeente Utrecht

Samen werkt het, ook voor voetgangers!

Voetgangers nemen een steeds belangrijkere plek in onze samenleving in. Mede doordat de woningbouw in binnensteden toeneemt en doordat veel binnensteden autoluw worden. Wat betekent...
Lees verder

Visuals

De afdeling Visuals van Movares ondersteunt u met maatwerkoplossingen bij onderzoek, toetsing of het creëren van draagvlak door middel van visualisatie en simulatie.

Lees verder