Ons project

Crowd simulatie metrohalte Hoek van Holland strand

In Hoek van Holland wordt een nieuw eindstation: ‘Hoek van Holland Strand’ gerealiseerd, als onderdeel van de Hoekse Lijn. Deze halte ligt aan het Strandplein, waar een voorlopig ontwerp voor is opgesteld.

Vraag van de opdrachtgever

De gemeente Rotterdam heeft Movares gevraagd om een onafhankelijke crowd-simulatie waarbij de effecten op het strandplein bij het toekomstige metrostation Hoek van Holland Strand tijdens calamiteiten inzichtelijk worden gemaakt. Het doel is om inzicht te geven of de veiligheid en comfort van voetgangers/­strandbezoekers gegarandeerd kan worden en welke maatregelen een positief effect hebben op de veiligheid en comfort.

Uitgevoerde werkzaamheden

Met behulp van REACH is een crowd simulatie model voor het strandplein, inclusief de nabije omgeving (strand, horeca, parkeerlocaties) in 3d ontwikkeld. Met behulp van meerdere scenario’s is inzicht verkregen welke beheersmaatregelen effectief zijn om de veiligheid en comfort te garanderen tijdens een ontruiming van het gebied of andere calamiteiten zoals een plotselinge verandering van het weer.

Simulatiemodel Reach

Voor het simuleren van loopstromen en mensenmassa’s zijn meerdere simulatiemodellen beschikbaar. Movares zet met grote regelmaat verkeer- en loopstroomsimulaties in voor uiteenlopende projecten in de bouw en infrastructuur.

In dit project gebruikten wij REACH: het simulatiemodel dat wij in samenwerking met de Universiteit Utrecht en uCrowds ontwikkelden. REACH onderscheidt zich wereldwijd door zijn unieke eigenschappen op het gebied van groepsgedrag en menselijke interactie. Het dynamisch en real-time aanpassen van routekeuzes en het rekening houden met andere personen in de simulatie maakt dat deze software uitstekend geschikt is voor een realistische simulatie van o.a. tourniquets.

Doordat REACH door Movares en uCrowds wordt ontwikkeld, is er een grote mate van flexibiliteit mogelijk in de opzet van de simulatie. Specifieke gedragskenmerken kunnen per situatie worden toegespitst zonder belemmerd te zijn door de beperkingen van software van derden.

REACH heeft zich inmiddels bewezen op enkele van Nederlands meest complexe projecten zoals de Noord-Zuidlijn en de Oostlijn van de Metro in Amsterdam en Schiphol Airport. Ook de effecten van bezoekersstromen op evenementen zoals de grand départ van de tour de France en parken zoals de Apenheul zijn met onze software gesimuleerd.

LocatieHoek van Holland
Periode2019 - 2019
KlantGemeente Rotterdam

Crowdsimulatie (Reach)

De coronaperiode leerde ons hoe belangrijk het is om de bewegingen van grote mensenmassa’s te kunnen simuleren. Maar… hoe voorspel je wat de bewegingen van…

Lees verder

Samen werkt het, ook voor voetgangers!

Voetgangers nemen een steeds belangrijkere plek in onze samenleving in. Mede doordat de woningbouw in binnensteden toeneemt en doordat veel binnensteden autoluw worden. Wat betekent...
Lees verder

Visuals

De afdeling Visuals van Movares ondersteunt u met maatwerkoplossingen bij onderzoek, toetsing of het creëren van draagvlak door middel van visualisatie en simulatie.

Lees verder