Ons project

Duurzame bouwlogistiek bij prefab bouwen

Wat is op het gebied van bouwlogistiek duurzamer: prefab bouwen of traditioneel bouwen? En wat voor impact hebben toekomstige trends op de bouwlogistiek? Belangrijke thema’s waar we in opdracht van Topsector Logistiek onderzoek naar hebben gedaan. Het resultaat is inzicht in de milieu-impact van de bouwlogistiek bij zowel prefab als traditioneel bouwen.

De belangrijkste inzichten

  • Trends zoals robotisering, digitalisering en industrialisering zorgen voor inzet van andere bouwmethoden, zoals montagebouw en 3D-betonprinten.
  • Prefab bouwen heeft een positief effect op de doorlooptijd van een bouwproject en daardoor is er minder hinder op de omgeving.
  • Strenge milieueisen en inzet van emissieloos bouwmaterieel zorgen voor de grootste milieuwinst. Wel zijn de voordelen groter voor traditioneel bouwen dan voor prefab bouwen.
  • Hoe meer prefab bouwen wordt toegepast, hoe hoger de vraag naar demontabel en biobased bouwen.

Gehele cyclus

Het project is gericht op bouwlogistiek. Binnen de bouw is bouwlogistiek niet het enige wat impact op het milieu heeft. Een belangrijk advies dat ook is opgenomen in ons rapport, is te kijken naar de hele levenscyclus van het gebouw en haar materialen. Sommige oplossingen zijn niet alleen van toepassing op de bouwlogistiek, maar ook juist de gehele cyclus, van de extractie van materialen tot de sloop van het gebouw.

Innovatief

Het is vernieuwend om trends en de effecten daarvan in een scenario-studie inzichtelijk te maken.

Verder verduurzamen

Het hele onderzoek draait om duurzaamheid. Het is een onderzoek naar duurzame bouwlogistiek en we geven adviezen over op welke manier bouwlogistiek in de toekomst nog verder verduurzaamd kan worden.

Samenwerking

Voor het onderzoek hebben we samengewerkt met verschillende traditionele en prefab-aannemers. Zij hebben geholpen met het aanleveren van data over hun bouwprojecten.

Gerelateerd nieuws & publicaties