Ons project

Objecttype bibliotheek voor ZuidasDok

ProRail, Rijkswaterstaat en Gemeente Amsterdam werken samen om voor het project ZuidasDok de informatiestroom rond de assets te baseren op BIM-standaarden en gezamenlijk op te trekken bij de implementatie daarvan. Een van de benodigde BIM-producten is een objecttype bibliotheek (OTL). Movares ondersteunt ProRail bij het maken van een objectenbibliotheek waarmee eenduidig en volgens een standaard BIM-protocol spoorse informatie tussen aannemer en projectorganisatie kan worden uitgewisseld. Dit project is onderdeel van het verbeterprogramma SpoorData: ervoor zorgen dat iedereen die werkt aan het spoor altijd en overal over correcte en actuele gegevens beschikt.

Zie het artikel in ons relatiemagazine QS over SpoorData.

Vraag van de opdrachtgever

ProRail heeft Movares ondersteuning gevraagd bij het maken van een objectenbibliotheek waarmee eenduidig en volgens een standaard BIM-protocol spoorse informatie tussen aannemer en projectorganisatie kan worden uitgewisseld.

Uitgevoerde werkzaamheden

Met een Proof of Concept is begin 2015 aangetoond dat ProRail en Rijkswaterstaat in staat zijn een gezamenlijke OTL te bouwen die voldoet aan het beoogde gebruik in het project ZuidasDok. In de OTL worden centraal spoorse begrippen en definities over objecttypen digitaal, gestructureerd en gestandaardiseerd vastgelegd zodat alle betrokkenen ‘dezelfde taal’ spreken.

Bijzonderheden

Thymo van den Brug, ProRail: ‘Wat we hier doen is nog niet eerder vertoond in Nederland. We werken intensief samen met Rijkswaterstaat en gemeente Amsterdam. Het is een van de grootste bouwprojecten in Nederland waar drie opdrachtgevende partijen nauw samenwerken en hierbij gebruik maken van BIM. Movares helpt ProRail met het modelleren en ontsluiten van de objecten die nodig zijn in het OTL. Dit waarborgt dat informatie gestructureerd en actueel, compleet en betrouwbaar wordt geleverd.’

Samenwerking

Dit project is een samenwerking van ProRail, Rijkswaterstaat, Gemeente Amsterdam, Arcadis en Movares.

LocatieAmsterdam
Periode2015 - Heden
KlantProRail

Bouw Informatie Management

Op ieder moment toegang tot adequate informatie,een betere traceerbaarheid van besluitvormingsprocessen en reductie van faalkosten.

Lees verder

SpoorData: betrouwbare informatie voor en door de branche

SpoorData: betrouwbare informatie voor en door de branche Samen met onderhoudsaannemers, ingenieursbureaus, projectaannemers en specialistische partners werkt ProRail aan een veilig, betrouwbaar, punctueel en duurzaam…

Lees verder
Senior adviseur/bouwcoördinator Railverkeersystemen arnold.van.bruchem@movares.nl+31 (0)6 - 53 43 04 88