Ons project

Trillingonderzoek bestemmingsplan Deurne Christinaplantsoen

In Deurne ontwikkelt de gemeente de nieuwbouwwoonlocatie Christinaplantsoen dicht bij een spoorlijn. Trillinghinder is hier vrijwel niet uit te sluiten. In de nacht rijden er zware goederentreinen, waar nu al klachten over zijn van omwonenden. Wij hebben een trillingonderzoek gedaan om aan te tonen of de toekomstige woningen voldoen aan de eisen van de SBR-B richtlijn. Op basis hiervan kan de gemeente het bestemmingsplan vaststellen en de nodige maatregelen nemen.

Metingen in het plangebied

Gemeente Deurne heeft ons gevraagd om een trillingonderzoek uit te voeren. Wij hebben drie soorten metingen gedaan in het plangebied:

  • Metingen waarmee wij de uitdemping van de trillingen vaststellen: hoe verder van het spoor, des te lager de trillingen.
  • Metingen waarmee wij de overdracht van maaiveld naar de fundering vaststellen.
  • Metingen waarmee wij over langere tijd (een week) de trillingen vaststellen.

Prognose van trillingniveaus

Daarnaast hebben we een rapport opgesteld met daarin een indicatieve prognose van de trillingsniveaus in de geplande gebouwen Dit hebben we gedaan op basis van de opgegeven locaties en de verschillende eigenschappen, zoals beukmaat, vloertype en constructiewijze.

Maatregelen

We hebben de niveaus getoetst aan de normen, volgens de SBR-B Richtlijn voor trillinghinder. In het plangebied definiëren we verschillende zones, waarbij elke zone verder weg ligt ten opzichte van het spoor. Voor elke zone adviseren wij welke zwaarte aan maatregelen daar nodig is, inclusief de globale kosten.

Samenwerking

In dit project hebben we nauw samengewerkt met BRO en bureau Van Wijnen om de best mogelijke constructieve aanpassingen te vinden.

LocatieDeurne, Christinaplantsoen
Periode2021 - 2021
KlantBRO

Bouwen in de spoorzone: aantrekkelijk en complex tegelijk

Spoorzones zijn onherkenbaar aan het veranderen. Waren het lange tijd plekken waar je niet graag verbleef, tegenwoordig zijn ze ‘the place to build’. Door de...
Lees verder

Word jij onze nieuwe collega?