In Rotterdam moet de treinbeveiliging worden vervangen, de technische levensduur van de EBS interlocking van Rotterdam verloopt na 25 jaar. Movares is samen met haar partners Van Gelder Rail en DuraVermeer Railinfra de winnaar van de aanbesteding en mag Rotterdam Centraal station, inclusief omliggende stations, van een compleet nieuwe treinbeveiliging voorzien. Met een feestelijke aftrap is de realisatie van het project gestart. In 2026 heeft Rotterdam en omgeving een nieuwe installatie waarmee het weer jaren vooruit kan.

Betrouwbaar treinbeveiligingssysteem

Spoorbeheerder ProRail en ingenieursbureau Movares gaan samen aan de slag met de realisatie van een compleet nieuw treinbeveiligingssysteem (van EBS naar PLC IXL) bij Rotterdam Centraal en omliggende stations. Dit is belangrijk voor de veiligheid van het spoor en toekomstige bereikbaarheid van dit gebied. Movares zal als hoofdaannemer optreden in dit project waar het integrale treinbeveiligingsontwerp en programmering een cruciale succesfactor is.

PLC Interlocking

De huidige beveiliging dateert van begin jaren negentig en wordt vervangen door een PLC-beveiliging. Een interlocking zorgt ervoor dat de bediening van seinen en wissels goed verlopen en is daarmee een cruciaal stuk techniek voor het veilig afhandelen van treinverkeer. PLC Interlocking is een systeem dat in de basis ontworpen is door Movares. ProRail en Movares ontwikkelden het systeem daarna samen verder voor de Nederlandse markt en gaven het de naam PLC Interlocking. PLC’s (programmable logic controllers) worden in de procesindustrie veel voor veiligheidsfuncties gebruikt, bijvoorbeeld bij boorplatformen, in kerncentrales en in de auto-industrie. PLC Interlocking is een open systeem. Daardoor kunnen meerdere bedrijven het systeem ontwerpen en bouwen, maar ook zelf wijzigen en onderhouden.

Nieuwe IXL treinbeveiliging

Movares is verantwoordelijk voor het correct functionerend opleveren van de nieuwe integrale IXL treinbeveiliging. Bij de vervanging van de interlocking wordt een essentiële wijziging doorgevoerd: het gebied van de bestaande EBS Rotterdam wordt in vier gebieden opgedeeld. Hier komen vier individuele nieuwe interlockingen voor terug. Deze nieuwe interlockingen worden aan elkaar verbonden middels een nieuw ontwikkelde en vrijgegeven IXL-IXL koppeling. De nieuwe IXL treinbeveiliging zal gerealiseerd worden met HIMA als systeemleverancier. De Himax zorgt voor een robuust en vrijwel storingsloos systeem.

Samenwerken aan verbetering

Bij projecten waar het integrale treinbeveiligingsontwerp, de advisering en programmering vanuit een relationele samenwerking cruciaal zijn voor het succes, vervult Movares graag de rol als hoofdaannemer. Eerder hebben we dit al gedaan voor onder andere TPRB Friesland, Programma Vervangen Treinbeveiliging [PVT] en FTGS Venlo. Zowel onze opdrachtgevers als de aannemers zijn enorm enthousiast over de transparante samenwerking in het verleden. We werken als hoofdaannemer samen met partner aannemers Van Gelder Rail, voor de installatie van de treinbeveiliging en DuraVermeer Railinfra, voor het saneren van de wissels en het vernieuwen van de sporen.