Dé Digital Twin, bestaat die eigenlijk wel? En wat zijn de laatste ontwikkelingen? Tijdens een interactieve sessie georganiseerd door collega Guido de Wit en Joris Pijs en Marloes Wesseling van Schiphol, kwamen experts van Schiphol, Rijkswaterstaat, Gemeente Rotterdam en Tennet samen om de toekomst van ‘Digital Twins’ te bespreken. De partijen wisselden ervaringen uit over de successen en uitdagingen die ze tegenkomen.

Schiphol heeft een ambitieus project onthuld om hun luchthaventerminal van 350.000m² te digitaliseren, waarbij een businesscase die schaalvergroting en kunstmatige intelligentie benadrukt, zorgt voor snelle en gefocuste resultaten. Rijkswaterstaat heeft een Competence Centre opgezet om ongeveer 70 Digital Twin-initiatieven te ondersteunen, terwijl de Gemeente Rotterdam een indrukwekkende 3D digitale tweeling van de stad toonde, die gebruikmaakt van open standaarden om een rijkdom aan openbare data te ontsluiten. Tennet is ookbezig met het ontwikkelen van digitale standaarden en het verbeteren van hun digitale datalandschap, allemaal in het kader van de energietransitie. Movares benadrukte het belang van samenwerking en opschaling van digitale initiatieven. Deze week hebben wij ook al de position paper ‘Digitalisering in de ingenieurs- en adviesbranche – samen sneller en duurzamer’ gedeeld. Daarin roept Movares de overheid, opdrachtgevers en samenwerkingspartners op om ook te investeren in digitalisering en gezamenlijke doelen te stellen.

De bijeenkomst was een vruchtbare uitwisseling van successen en uitdagingen, waarbij de toepassing van AI een centrale rol speelde in de discussies.