Vier jaar lang werkten we aan de tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer en de Raad van State in Huis Huguetan en het achterliggende pand aan de Kazernestraat. Dit vroeg om een bijzonder samenspel van gebouw- en installatieontwerp.

Tijdelijke locaties

Tijdens de renovatie van het Binnenhof krijgen alle Kamerleden, de minister-president en zijn staf, bestuurders en ambtenaren een nieuwe werkplek. In de panden Lange Voorhout 34-36/Kazernestraat in Den Haag, is de tijdelijke huisvesting gerealiseerd voor de Eerste Kamer en een deel van de Raad van State. In het monumentale pand aan het Lange Voorhout, ook wel bekend als Huis Huguetan, bevinden zich de fractiekamers en de Raad van State heeft hier haar ontvangstruimten. De indrukwekkende tuinkamer van het monument functioneert als Volle Raadszaal van de Raad van State. De Eerste Kamer beschikt over een nieuwe plenaire zaal en enkele commissiekamers in het gebouwdeel aan de Kazernestraat. Deze zalen zijn uitgerust met moderne opnameapparatuur om openbaar vergaderen via internet mogelijk te maken.

Renovatie monumentaal pand

Een compleet monumentaal pand renoveren dat ook nog eens functioneert als parlementsgebouw is een bijzondere opdracht. Zoiets vraagt veel in de totale breedte van de ontwerpopgave. Er waren dan ook heel wat van onze disciplines betrokken bij deze opgave: elektrotechnische installaties, datacommunicatie, beveiliging, brandveiligheid, klimaatinstallaties, sanitaire installaties, bouwfysica en constructief ontwerp.

Voormalig gebouw van de Hoge Raad der Nederlanden aan de Kazernestraat 52, het Lange Voorhout 7 en 34. Sinds 2016 is de Hoge Raad gevestigd aan het Korte Voorhout 8.

Bijzonderheden

De systemen inpassen in een monumentaal pand is geen standaard werk. We hebben diverse inpassingsoplossingen bedacht voor onder meer de klimaatinstallaties en kabeltracés. Omdat de overheid streeft naar ‘sober en doelmatig’ in een tijdelijke en tegelijkertijd representatieve huisvesting, hebben we samen met alle stakeholders gezocht naar de best mogelijke en haalbare oplossingen.

Intensieve samenwerking

Gedurende het hele proces hebben we intensief overleg gevoerd met de gebruikers om aan hun behoeften te voldoen. In de tijdelijke huisvesting moeten zij immers goed en veilig kunnen werken. Ook hebben we nauw samengewerkt met Happel Cornelisse Verhoeven Architecten vanwege de vele raakvlakken met het bouwkundig en architectonisch ontwerp.

 Integrale beproevingstest

Voor de oplevering hebben we integrale installatietesten uitgevoerd waaruit is gebleken dat het pand brandveilig is en bij calamiteiten personen veilig kunnen verblijven of vluchten. De tests zijn geslaagd.

Klant aan het woord

Kenmerken van dit project

 
LocatieLange Voorhout / Kazernestraat te Den Haag
ArchitectHappel Cornelisse Verhoeven Architecten
 
Periode2017 - 2021
KlantRijksvastgoedbedrijf

Word jij onze nieuwe collega?