Ons project

Engineering Landstation Borssele

Movares Energy is bij nauw betrokken bij het ontwerp van het eerste landstation in Nederland ten behoeve van de aansluiting van een groot off-shore windpark. In dit landstation komt de zeekabel van het off-shore windpark binnen met een spanning van 220 kV en wordt met een vermogenstransformator getransformeerd naar 380kV. Via een 380kV kabel vindt de aansluiting plaats op het landelijk transportnet van Nederland.

Windpark Borssele

In de Noordzee, zo’n 22 km uit de Zeeuwse kust, wordt een grootschalig windpark gebouwd. TenneT verzorgt hiervoor de netaansluiting. Het maximale vermogen van het windpark bedraagt 1400MW wat voldoende is om ruim 1,5 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. Via twee offshore platforms, elk met een capaciteit van 700 megawatt en een landstation in Borssele wordt het windpark gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Movares Energy is nauw betrokken bij het ontwerp van dit eerste landstation voor TenneT. In het landstation komen zeekabels van de offshore platforms binnen met een spanning van 220 kV. De spanning wordt met een vermogenstransformator getransformeerd naar 380kV en aangesloten op het landelijke transportnet van Nederland. De netaansluiting wordt in 2019 in gebruik genomen.

Opdracht en uitgevoerde werkzaamheden

TenneT Offshore heeft Movares opdracht gegeven voor de totale engineering van het nieuw te bouwen landstation. Het integrale ontwerp van Movares omvat de primaire hoogspanningsinstallatie, de secundaire beveiliging- en besturingsinstallatie en de civiele en bouwkundige onderdelen. Tijdens de engineering wordt waar nodig speciale aandacht besteed aan ‘safety by design’ zoals veiligheid tijdens de bouw en het transport van grote, zware componenten.

Bijzonderheden

Het Windpark Borssele is uniek in Nederland qua grootte en zal zelfs het grootste offshore park ter wereld worden. Het totale oppervlak van het landstation bedraagt zo’n 60.000 m2 (ca. 10 voetbalvelden). Ter vergelijking: het grootste windpark ter wereld op dit moment is een windpark van 630 megawatt, London Array. Het Gemini-windpark in Groningen is met 150 molens het grootste, Nederlandse offshore windpark. Het totale vermogen van dit windpark is 600 Megawatt.

Duurzaam

Na Windpark Borssele volgen nog twee windgebieden voor de Hollandse Kust. Deze leveren in 2023 samen voldoende windenergie voor bijna de helft van alle huishoudens in Nederland.

LocatieBorssele
Periode2016 - Heden
KlantTenneT

Energievoorziening

Wat zijn de capaciteitsgrenzen van uw energie-infrastructuur? Hoe verhoogt u de energieproductie? Hoe maakt u de beste technisch-economische afweging?

Lees verder