Winst aanbesteding spoorsimulatoren voor STC group

Movares heeft de Europese aanbesteding van STC Group, een internationale onderwijs- en kennisinstelling voor scheepvaart, transport en havenindustrie gewonnen.
Het gaat om de ontwikkeling van zeven desktopspoorsimulatoren met bijbehorende training en het onderhoud voor twee jaar.  Op deze simulatoren zullen vanaf 2020 machinisten worden opgeleid.

“STC Group biedt studenten een aantrekkelijke en stimulerende praktijkomgeving met practica en simulatoren. Met deze desktopsimulatoren oefenen we praktijksituaties op het spoor op een dynamische wijze en in een veilige omgeving. Er worden scenario’s ontwikkeld zodat de studenten volgens de laatste wetgeving leren rijden en met behulp van verschillende spoorveiligheidssystemen”, zegt senior projectmanager simulatoren Joep Bonten enthousiast.

Movares is al 25 jaar pionier op het gebied van allerlei toepassingen met virtual reality.
De afgelopen jaren zijn er meerdere spoorsimulatoren ontwikkeld voor klanten als de NS en het GVB.
Voor de NS zijn de simulatoren ingezet om de ongeveer 4000 machinisten baanvakbekendheid op te laten doen voor nieuwe trajecten.Deze simulator ‘FAME 3D’ (full-scale Augmented 3d motion) is een volledig virtueel alternatief voor klassieke mechanische simulatoren. Bestuurders stappen in een ‘virtuele cabine’ en ondergaan een realistische ervaring met nieuwe routes, nieuwe technologieën of nieuwe apparatuur.
De software is ook geschikt voor op desktopsystemen. Voor het STC Group is dit ideaal, omdat de leerlingen buiten de les ook zelf aan de slag kunnen met de simulator.

Giel Swager, manager visuals Movares: “Een opleidingsinstituut is voor ons een nieuwe markt. Het is mooi om te zien dat we onze kennis en ervaring van zowel serious gaming als de spoorsector nu ook voor STC Group in kunnen zetten”.