In één dag tijd een toekomstbehendig werk-woon concept bedenken voor een kavel in het Keilekwartier in M4H in Rotterdam. Dat was de opzet van de Techathon 2023 op 16 november. Movares vormde een team met studenten van de Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland en het Techniek College Rotterdam. Samen kwamen zij tot het concept: ‘De Energiemaker’.

Herontwikkeling stadshaven Merwe-Vierhaven

De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam staan voor de uitdaging van de herontwikkeling van stadshaven Merwe-Vierhavens (M4H). M4H vormt samen met het Rotterdam Makers District: de plek in de regio voor innovatieve maakindustrie. M4H transformeert naar een energiek stadsdeel voor wonen en werken. Met deze Techathon wil de technieksector Rotterdam helpen bij het realiseren van het doel.

De teams kregen precies één dag de tijd om hun plan af te ronden en samen te vatten in een aansprekende pitch. Een deskundige jury onder leiding van Egbert van der Wal, directeur Havenbedrijf Rotterdam, besloot dat het team Spie – Hogeschool Rotterdam – Zadkine – Techniek College Rotterdam deze vierde Techathon wint.

De Energiemaker

De locatie in het Keilekwartier midden in de haven van Rotterdam kent vele klimatologische, sociale en locatie specifieke uitdagingen. Daarom heeft het team Movares – Hogeschool Rotterdam – Hogeschool InHolland – Techniek College Rotterdam ‘De Energiemaker’ gecreëerd.

Het werk-woonconcept vindt plaats in een energieneutraal gebouw met een focus op sociale integratie en interactie. De Energiemaker maakt gebruik van de nieuwste technieken om netcongestie te verminderen, is klimaatadaptief door de groene gevels en daken en een ecologische zone in het water om de biodiversiteit te bevorderen. De begane grond is bestemd voor makers, en de bovenverdiepingen bieden huisvesting. Een gedeelde multifunctionele ruimte met bakkersschool bevordert sociale integratie en gelijke kansen door het onderwijzen van vluchtelingen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Energiemaker is zo een bron van energie, zowel elektrisch als sociaal!