Symposium evenementenveiligheid

Een foodmarket, Koningsdag, een concert of een festival, maar ook bouwprojecten; het zijn allemaal unieke en vaak eenmalige evenementen waarbij de gemeente rekening moet houden met veel aspecten, zoals:

  • bereikbaarheid van het evenement, zowel per openbaar vervoer als met de auto of de fiets
  • veiligheid en bezoekersstromen; hoe gaat u om met ál die mensen die tegelijkertijd weer richting huis gaan? En wat moet u doen met een plotselinge onweersbui? Hoe communiceert u dat en hoe begeleidt u de mensen van A naar B?
  • communicatie: wat komt er op de gemeente af als een evenement niet vlekkeloos verloopt? Hoe kunt u zich voorbereiden op het onverwachtse
  • en bereikbaarheid en draagvlak bij omwonenden.

Op 26 november organiseert Movares in samenwerking met Congres- en Studiecentrum VNG in Utrecht een symposium over evenementenveiligheid, voor gemeenten én door gemeenten. Movares verzorgt de volgende onderwerpen:

  • Het veiligheidsbewustzijn van uw organisatie, hoe verbetert u dat?
    Hoe bewust zijn medewerkers binnen uw organisatie bezig met veiligheid? Wat kan uw organisatie nog veiliger maken en welke bepalende factoren dragen bij aan een duurzame gedragsverbetering? Movares ontwikkelde het Veiligheidsbewustzijnonderzoek, dat bestaat uit een wetenschappelijk onderbouwde gedragsmeting en praktische interventies. Wilt u weten hoe bewust uw medewerkers met veiligheid omgaan en hoe u dit kunt verbeteren? Schrijf u dan direct in voor deze sessie. Spreker Oscar Terheijden deelt zijn ervaringen met plezier en hoort ook graag die van u!
  • Loopbewegingen tijdens evenementen komen in 3D veiligheidssimulatie tool tot leven
    Een goede doorstroming van bezoekers is bij grote publieksevenementen zeer belangrijk met het oog op veiligheid. Movares ontwikkelde in nauwe samenwerking met de gemeente Utrecht en de Universiteit Utrecht: een ‘serious game’ genaamd Reach voor evenementensimulatie. Met Reach is gemakkelijk te bepalen of er voldoende doorstromingmogelijkheden zijn voor bezoekers, voor voertuigen en hulpverleners. Door 3D blokkades te plaatsen laat de tool gelijk zien welke alternatieve routes er zijn om publiek in een gewenste richting te ‘sturen’. De loopbewegingen van de mensen worden in het 3D-model zichtbaar gemaakt in vele scenario’s. Reach is actief ingezet in workshops over mobiliteit en veiligheid bij de Tourstart in Utrecht en heeft zijn nut al bewezen. Ook voor toekomstige evenementen is de tool, de kennis en ervaring zeer bruikbaar. Jan Beumer presenteert Reach en vertaalt de lessons learned naar adviezen voor een goede voorbereiding van (grote) evenementen. Ook in uw stad!

Meer informatie over het programma en inschrijven via de site Congres- en Studiecentrum VNG.


Foto: Liesbeth Dingemans