Station Europapark is het mooiste gebouw van 2013

Op de dag van de architectuur heeft het station Groningen Europapark de eerste prijs gekregen van zowel het publiek als de vakjury in Groningen.

Nienke van de Lune, architect Movares: ‘We zijn als team enorm trots op deze ‘dubbele’ waardering. ProRail en de Gemeente Groningen, als opdrachtgevers, hebben mogelijk gemaakt dat we dit kwaliteitsniveau konden behalen.’

‘Als motor voor de wijk glanst station Europapark haast door bescheiden aanwezigheid; het vormt een evenwichtig en mooi geheel waarbij het op elk niveau de juiste architectonische uitdrukking vertoont’, aldus de vakjury die bestond uit de architecten Gianni Cito en Jos van den Hende en architectuurhistoricus Bram Verhave. Van de 18 projecten werd Station Europark beoordeeld als ‘Mooiste gebouw van 2013’. Het publiek bracht in totaal meer dan 3600 stemmen uit en was het over de eerste en de tweede plaats eens met de vakjury.

Sterk staaltje architectuur met titanium kap

Station Groningen Europapark is een nieuwe halteplek voor de vervoersbedrijven Arriva en de NS. Als enige treinstation in Nederland heeft Groningen Europapark een titanium kap. Dit duurzame materiaal geeft het station een stoer en elegant uiterlijk. Architecten Nienke van de Lune en Peter Heideman van advies- en ingenieursbureau Movares ontwierpen het station. De bijna industrieel vormgegeven kap wordt ook wel ‘de nieuwe Ravensteyn’ genoemd, verwijzend naar de bekende spoorwegarchitect Sybold van Ravensteyn. Movares heeft onder andere samengewerkt met landschapsarchitect Lynke Koopal van de Dienst Ruimtelijke Zaken ROEZ van de gemeente Groningen.

Nieuwe stedelijke ruimte

Het station is van ontwerp t/m uitvoeringsbegeleiding tot stand gekomen door de  integrale ontwerpbenadering van advies- en ingenieursbureau Movares. Door tijdig de benodigde disciplines in te schakelen, is het ontwerp tot in de puntjes verzorgd. Dit is terug te lezen in het juryrapport:

“Het project zit stedenbouwkundig erg knap in elkaar waardoor het een heldere en mooie ruimte creëert. De wil om bij deze erg complexe opgave samen te werken met een veelheid aan partijen heeft de basis gelegd voor een welhaast vanzelfsprekende nieuwe stedelijke ruimte. Daarmee is het project een voorbeeld voor hoe stedelijke vernieuwing door goede samenwerking tot iets prachtigs kan leiden. Verzorgd tot in de details heeft Groningen er een hoogwaardig en heel chic station bij!”.

Vleugels

De twee titanium vleugels rusten uitsluitend op de lift en een portaal, waardoor ze een zeer grote vrije overspanning hebben van 36 meter, met aan weerzijden overkragingen van bijna 11 meter en een spanwijdte van 13 meter. In de kappen zijn onder meer camera’s, verlichting en leidingen geïntegreerd. Er hangt bijna niets op of aan het dak. In het middendeel laat ‘koudgebogen glas’ – een gepatenteerde uitvinding van Movares – daglicht toe. De twee daken overkappen de volledige breedte van het midden- en zijperron, waardoor reizigers droog in- en uit kunnen stappen. Aan de voor- en achterzijde van het station is ruimte voor de stalling van fietsen.

Opdrachtgever ProRail verwacht op deze locatie 6000 in- en uitstappers per dag. Het ontwerp is in opdracht van ProRail uitgewerkt en tot stand gekomen in samenwerking met de dienst RO/EZ van de gemeente Groningen. Bureau Spoorbouwmeester vervulde een belangrijke rol als toetser van het ontwerp.

Station Europapark, samenwerkende partijen:
Architect station:  Movares, zie ons werkveld Architectuur
Architect fietsenberging: Bureau Noordeloos
Ontwerp buitenruimte: Gemeente Groningen, afd. Stadsontwerp
Opdrachtgevers: ProRail en Gemeente Groningen
Aannemer: BAM Infra

Zie ook

– Dag van de Architectuur Groningen http://www.dagvandearchitectuurgroningen.nl/?page=25
– ‘Genomineerd: titaniumkap Europapark ‘stoer en elegant’:  http://blog.prorail.nl/genomineerd-titaniumkap-europapark-stoer-en-elegant#comments
– Groninger Internet Courant, http://www.gic.nl/wonen/station-europapark-beste-gebouw-groningen-2013
– Perronkappen station Groningen Europapark, Bouwen met Staal nr. 241, oktober 2014
– Duurzaamheidsprijs voor mobiele brug, Cobouw, http://www.cobouw.nl/nieuws/materiaal/2014/10/03/duurzaamheidsprijs-voor-mobiele-brug