Staalbouwprijs 2016

Passerelle Paleisbrug Den Bosch wint Nationale Staalprijs 2016

De Paleisbrug won op 11 oktober 2016 de Nationale Staalprijs in de categorie Infrastructuur. De brug tussen het stadscentrum van Den Bosch en het onderwijsgebied Paleiskwartier heeft een parkachtige setting. Gebruikers lopen of fietsen door een rijke beplanting over 6 spoorlijnen onder hen. Met het totaalgewicht van ongeveer 1.350 ton weervast staal verwacht men een levensduur van 100 jaar. Movares realiseerde het Definitieve Ontwerp (DO) van de brug.

De Paleisbrug (ook bekend als Ponte Palazzo) is een verhoogde park en fiets- en voetgangersbrug in 1. De brug vormt een 250 meter lange verbinding over het spoor tussen het historisch centrum van Den Bosch en het Paleiskwartier. Het Paleiskwartier is een nieuw ontwikkelde wijk, waar zich een nieuw ziekenhuis, het Paleis van Justitie, verschillende hogescholen, woningen en kantoren bevinden.

(Staal)constructie

De brug heeft een staal-betonconstructie waarvan de staalconstructies volledig zijn uitgevoerd in weervast staal. De aanbruggen zijn constructief ontworpen met stalen kokerworm en een gewapende betonnen vloer die samen een geheel vormen.

Lees meer over het ontwerp van de Paleisbrug.