Onorthodoxe oplossingen voor leegstaand vastgoed

Onorthodoxe oplossingen voor leegstaand vastgoed. Daarover ging het Festival Leegstaand Vastgoed op 10 maart in Den Bosch.

Bart Slavenburg van Movares: ‘Sinds jaar en dag wordt er meer vastgoed gebouwd dan er door de markt kan worden opgenomen. De trend is dat het zgn. ‘kansarme vastgoed’ toeneemt in volume. De vraag is of je als gemeente hier iets aan moet doen en zo ja, wat dan?’ Aan zijn workshop, die tweemaal gegeven werd tijdens het festival, namen tientallen medewerkers uit verschillende gemeenten deel. Samen bedachten ze diverse maatregelen die Gemeenten kunnen treffen om de leegstandproblematiek het hoofd te bieden. Over één ding waren ze het roerend eens: leegstaand vastgoed mag dan misschien een belangrijk aandachtspunt zijn voor gemeenten, het is de verantwoordelijkheid van meerdere stakholders. De kunst is dan om, zoals Leonie Melchers, projectmanager van de gemeente Rotterdam, aantoonde om samen met alle betrokkenen aan tafel te zitten en vanuit het gedeelde belang naar oplossingen te zoeken. In de Maasstad werkt het: naar eigen zeggen hebben ze daar in minder dan twee jaar tijd ruim 150.000 m2 onttrokken aan de markt.

De presentaties van de lezingen en workshops die gehouden zijn tijdens het Festival Leegstaand Vastgoed kunt u hier vinden.

Het Festival is georganiseerd door het Congres- en Studiecentrum VNG in samenwerking met Movares.

Leegstaand vastgoed in de pers:

Cobouw, 6 maart 2014 – Ruim 40 miljoen vierkante meter vastgoed wordt momenteel niet gebruikt. De leegstaande gebouwen hebben bij elkaar opgeteld een oppervlakte van zo’n 15  keer het Amsterdamse kantorengebied de Zuidas. Gert Visser van Movares legt uit dat sommige gemeenten onorthodoxe wijzen hebben om de problematiek op te lossen.

Bekijk hier het hele artikel uit de Cobouw