Movares realiseert, samen met Stichtse Rijnlanden, eerste geprinte vispassage ter wereld

Advies- en ingenieursbureau Movares realiseert, in samenwerking met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de eerste 3D-geprinte vispassage ter wereld, de FISHIONPassage ©. Met behulp van een speciaal computermodel worden zowel de stroming van het water als het gedrag van diverse soorten vissen gesimuleerd in een vispassage type De Wit. Hierdoor kan de vispassage specifiek op een locatie worden toegespitst.

Bij de bouw van de FISHIONPassage wordt gebruik gemaakt van legolisering. De verschillende elementen van de vispassage kunnen eenvoudig worden vervangen. De vispassage wordt geprint van gerecycled kunststof waarmee zowel vormvrijheid als duurzaamheid wordt bereikt. De vispassage kan voorzien worden van diverse meetinstrumenten waarbij realtime kan worden gemonitord.

Voor de realisering van de FISHIONPassage © werkt Movares nauw samen met partners. De geprinte onderdelen worden gemaakt door 3D-Robotprinting. Constructieve onderdelen en plaatsing wordt verzorgd door FishFlowInnovations. Voor geautomatiseerde monitoringtechnieken werken we samen met Visadvies.

Lees hier meer over de FISHIONPassage ©