De spoorsector zit in een grote transitie. We stappen over op een nieuw systeem; het European Rail Traffic Management System (ERTMS). Daarom organiseerde Movares op 15 maart een ‘ERTMS leerrit’ voor 40 railexperts om ERTMS in de praktijk te ervaren.

De spoorsector in transitie

Spoorvervoer is één van de schoonste vormen van vervoer en daarmee een belangrijke vorm van mobiliteit voor een toekomstbestendig Nederland. Machinisten rijden nu nog op seinen, maar deze seinen worden nu vervangen door een nieuw systeem; ERTMS. Een systeem dat nodig is om het Nederlandse spoor klaar te maken voor de toekomst en om aan te sluiten op de Europese standaard. Dit systeem vraagt om een nieuwe manier van adviseren, ontwerpen en testen en hierin speelt Movares een belangrijke rol. Om het ERTMS en ATB (automatische treinbeïnvloeding) in de praktijk te ervaren, gingen de deelnemers met een speciale trein van Utrecht Centraal naar de Maasvlakte.

ERTMS in de praktijk

Onderweg kwamen de deelnemers van de leerrit op unieke plekken. Zo reden ze met hun reizigerstrein over de Havenspoorlijn welke normaliter exclusief bestemd is voor goederentreinen! In de treincoupe waren live beelden van het spoor en het beeld- en signaleringsscherm van ERTMS beschikbaar. Dit maakte het voor de deelnemers mogelijk om direct te zien hoe het systeem werkt. Waardevolle informatie die de railexperts mee zullen nemen in hun adviezen en ontwerpen tijdens de transitie naar ERTMS.