Rijkswaterstaat heeft Movares opdracht verleend om te onderzoeken in hoeverre de Willem Alexandersluis voldoet aan de Machinerichtlijn. Deze opdracht maakt deel uit van het raamcontract Industriƫle Automatisering. De Willem Alexandersluis is met een sluiskolk van 24 bij 200 meter de grootste sluis van het complex Oranjesluizen in het IJ bij Amsterdam. Het onderzoek door Movares gaat vier maanden duren.

De Oranjesluizen vormen de grens tussen het Binnen- en het Buiten-IJ en dragen bij aan het op peil houden van de waterhoogte in het Noordzeekanaal. Ze zorgen er ook voor dat er niet te veel zilt water uit het Noordzeekanaal in het IJsselmeer komt.

Het complex Oranjesluizen strekt zich uit van het dorp Schellingwoude op de noordoever van het IJ tot de noordpunt van het Zeeburgereiland. Het bestaat uit drie kleinere sluizen bedoeld voor kleine beroepsvaart en pleziervaart, een grote sluis voor de binnenvaart, en twee vispassages. De grote sluis, de in 1995 gebouwde Prins Willem-Alexandersluis, heeft schuifdeuren die over een hydrovoet glijden: een zeer dunne laag water. De sluizen worden bediend vanuit twee bedieningsgebouwen. Jaarlijks passeren ongeveer 120.000 schepen de sluizen. Wandelaars en fietsers kunnen over de sluizen het IJ oversteken.

Beeld Google Maps