Laatste KARGO-brug geplaatst

De afgelopen jaren heeft Movares gewerkt aan het ontwerp voor een viertal nieuwe stalen boogbruggen binnen het RWS-project KARGO (Kunstwerken Amsterdam Rijnkanaal Groot Onderhoud). De Breukelerbrug is de laatste in deze serie van vier. Deze is afgelopen weekend onder grote belangstelling op zijn plaats gelegd. In precies 8 uur tijd was de klus geklaard; twee minuten voor tijd passeerde het eerste schip de brug.

Nadat vorige week boog en brugdek van de Breukelerbrug aan elkaar zijn gekoppeld vond in de nacht van zaterdag op zondag de succesvolle in- en uitvaaroperatie plaats. Movares bereidde het ontwerp en de hele uitwisselingsoperatie voor. De aansluitende wegen en fietspaden zijn in een aanvullende opdracht van de gemeente Stichtse Vecht ook aangepast aan de nieuwe situatie. Ook hiervoor tekende Movares voor het ontwerp. Movares sluit met de plaatsing van de Breukelerbrug na ruim vier jaar het succesvolle project KARGO af.

KARGO: Kunstwerken Amsterdam Rijnkanaal Groot Onderhoud
KWS-Mercon vroeg Movares gevraagd te adviseren bij de renovatie en vervanging van acht stalen boogbruggen In het kader van het RWS-project KARGO. Movares ontwierp naast de Breukelerbrug ook drie andere bruggen: Weesperbrug, Loenerslootsebrug, en Overeindsebrug. Een kenmerkend verschil met de oude bruggen is dat de nieuwe volledig gelast zijn. Ook is ervoor gekozen de hoofdliggers volledig onder het stalen brugdek te plaatsen, waardoor de bruggen een modern en open karakter krijgen. De fabricage en installatie van de bruggen is een apart proces. Movares heeft ook voor deze fase de engineering van de bouwfase verzorgd in samenwerking met het engineeringteam van Mercon, om alle bijzondere belastingssituaties in deze fase te bekijken.

 Zie ook:
Transport Breukelerbrug – Youtube-filmpje gemeente Stichtse Vecht
Timelapse 1  van Rijkswaterstaat – Hart van Nederland
Timelapse 2 van SV Foto Video – RTV Stichtse Vecht
Plaatsing nieuwe Breukelerbrug trekt veel bekijks – RTV Utrecht
Regenachtige vervanging Breukelerbrug brengt veel bezoekers op de been – RTV Stichtse Vecht
– Project KARGO – Rijkswaterstaat
Rekenwerk aan landhoofden KARGO-project – Civiele Techniek