Donderdag 21 september zijn de eerste 3D-geprinte betonnen deksloven geplaatst langs de Delftse Schie. Traditioneel worden oeverconstructies afgewerkt met prefab betonnen deksloven. Door deze in 3D te printen ontstaat milieuwinst (lage MKI) en zijn er diverse mogelijkheden voor de vormgeving.

In opdracht van de Provincie Zuid-Holland ontwikkelden Movares Water en Movares Nederland samen met Bruil en K_Dekker 3D-geprinte betonnen deksloven. Deze duurzame oeverafwerking wordt nu toegepast in een pilotproject.

Er was nog niet eerder ervaring met geprinte betonelementen in dit soort omgevingen. Doel van de proef langs de Delftse Schie is dan ook ervaring op doen met geprinte betonnen oeverafwerking en te onderzoeken hoe deze elementen een omgeving van nat, droog, en golfslag doorstaan.

In plaats van traditionele L-vormige, van wapening voorziene, prefab betonnen deksloven zijn innovatieve slanke 3D-geprinte betonnen deksloven toegepast. Er is geen bekistingsmateriaal meer nodig (verborgen afval), de elementen zijn slanker en lichter in gewicht, de paselementen zijn eenvoudiger te realiseren, er is een grote vormvrijheid en de stappen van ontwerp naar printen zijn geoptimaliseerd.

Als Movares Water en Movares Nederland zijn we trots op deze primeur. Samen met Bruil (printen betonelementen), K_Dekker bouw & infra b.v. (uitvoering) en Provincie Zuid-Holland maken we werk van duurzame infrastructuur.