Fly-over OV SAAL, Amsterdam

De optimalisatie van de spoorverbinding Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad (SAAL) vraagt om een reeks nieuwe viaducten en civile bouwwerken aan de westkant van de zuidelijke ring. Het meest spectaculair en in het oog springend is een nieuwe Fly-over bij de Riekerpolder.

Projectarchitect Paul van der Ree, die ook recente beeldbepalende Fly-overs ontwierp voor autoverkeer in de A2 (Kerensheide) en in Utrecht (24 Oktoberplein) ontwierp ook deze bijzondere constructie aan de Ring Zuid. De treinen en de totale constructie balanceren straks op een serie enkele kolommen, vergelijkbaar met die van de Utrechtboog bij Bijlmer Arena. Als een herkenbaar landmark stijgt de constructie boven alle viaducten uit. Vooral voor de automobilisten spring hij in het oog. Omgekeerd hebben treinreizigers bij deze entree tot de stad / stadspoort een geweldig panorama op de Zuidas aan hun voeten.

De constructie wordt gerealiseerd door een Alliantie tussen Van Hattum en Blankevoort en ProRail. Met de realisatie is gestart.