Fietsflat station Hengelo geopend

Fietsers kunnen vanaf vrijdag 4 maart 2016 gebruik maken van de nieuwe fietsenstalling op station Hengelo die plaats biedt aan ongeveer 2200 fietsen. Met de komst van een fietsflat, ontworpen door architect Paul van der Ree van studioSK/Movares, hebben de reizigers veel meer ruimte om hun fiets te parkeren.

Ruimte voor groei
Reizigers bij station Hengelo hebben nu veel meer ruimte om hun fiets te parkeren. Ten opzichte van de oude staling is het aantal stallingsplaatsen bijna verdubbeld. In de toekomst is er nog ruimte voor uitbreiding van de stalling met nog eens 400 tot 500 plaatsen.

Stad en station goed bereikbaar
Naast de nieuwe onbewaakte fietsenstalling is er op station Hengelo ook een bewaakte fietsenstalling. Stad en station zijn nu voor iedereen weer goed bereikbaar mede dankzij de nieuwe stalling die gratis te gebruiken is. De bouw kostte 3,5 miljoen euro en is gefinancierd door de gemeente Hengelo en ProRail dankzij een bijdrage van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Aannemer van deze fietsenstalling is BAM.

Respect voor historisch stationsgebouw
Het ontwerp respecteert het historische stationsgebouw. Er is geen dicht bouwvolume naast geplaatst maar een open, transparante structuur. De expressieve constructie van de fietsflat refereert naar de ingenieurskunst van de stationsoverkapping en het industriële verleden van Hengelo. De constructie sluit in kleur aan bij het stationsgebouw.

Ruimte voor de Fiets
De vernieuwing van de fietsenstalling in Hengelo maakt onderdeel uit van het programma Ruimte voor de Fiets. Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken, verbetert ProRail fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Sinds 2000 zijn er landelijk 425.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo’n 450.000 en groeit de komende jaren, afhankelijk van beschikbare co-financiering, verder naar 600.000 in 2030.

studioSK: publieksvriendelijke architectuur
Fietsenstallingen vormen de ontvangstruimte van een stationsgebied en zijn daarmee bepalend voor de eerste indruk. Omdat deze voorzieningen intensief gebruikt worden is een veilige, aantrekkelijke en publieksvriendelijke architectuur een must. De focus bij alle ontwerpen voor fietsenstallingen en parkeergarages ligt altijd in het realiseren van publiekskwaliteit, logistieke helderheid en oriëntatie. studioSK ontwerpt aantrekkelijke en efficiënte parkeergebouwen die duurzaam hun esthetische kwaliteit blijven behouden. Enerzijds door een perfecte stedelijke inbedding, anderzijds door aandacht voor beheeraspecten en een zorgvuldige detaillering.

Meer informatie over studioSK

Logo studioSK