1 juli: nieuw gezicht voor Amsterdam Centraal

Station Amsterdam Centraal ondergaat een metamorfose. Het stationsgebouw en de volledige infrastructuur op het stationseiland worden gereed gemaakt voor de 21e eeuw. Deze metamorfose is goed zichtbaar aan de IJ-zijde van Amsterdam Centraal. Hier schitteren een centraal busstation, de overkapping boven het busstation en de IJhal onder het busstation.Voor deze uitbreiding van het station (gelegen onder het busplatform en dus onder de overkapping IJsei) hebben we als Movares het constructief ontwerp en de constructieve afstemming met de aangrenzende projecten verzorgd. 1 juli gaat de nieuwe hal officieel open.

In het nieuwe busstation, ontwerp van Benthem Crouwel Architecten en Movares, komen in de toekomst alle haltes voor stads- en streekbussen samen. De 22 halteplaatsen plus 6 overige haltes verwerken dan honderd bussen per uur. Reizigers hoeven hierbij geen busrijbanen te kruisen, omdat is gekozen voor één groot eilandperron. Voor het busstation is zo’n 3200 vierkante meter natuursteen gebruikt. Dit is vergelijkbaar met een half voetbalveld.

Blikvanger van glas
Pronkstuk van het busstation is de glazen overkapping. Deze bestaat uit liefst 4500 glasplaten. Bovenop de overkapping prijkt het woord “AMSTERDAM”. Hierdoor is de stad zelfs vanuit de lucht beter bereikbaar.

IJhal nieuwe entree CS
De modern vormgegeven IJhal ten slotte vormt aan de noordzijde een mooie entree tot het stationsgebouw. Het is aangenaam verblijven dankzij de aanwezigheid van service, winkels en horeca met uitzicht op het IJ. De hal vormt een verbindende schakel tussen verschillende vormen van vervoer: trein, metro, bus, pont en taxi. U vindt de hal onder het busplatform en bovenop de Noord/Zuidlijn en de Michiel de Ruijter autotunnel.

U kunt hier meer lezen over de vernieuwing van de IJ-zijde van Amsterdam Centraal.

Contactpersoon: Hans van Lint