Logo-stichting-vriendschapsband-Utrecht-LeonStichting Vriendschapsband Utrecht-León

Project
Stichting Vriendschapsband Utrecht-León houdt zich bezig met kleinschalige projecten in León, Nicaragua. In deze stad worden de komende jaren betaalbare woningen en een jaarbeursterrein gebouwd. Op het jaarbeursterrein komen verschillende bouwwerken, zoals een auditorium.

Hulp van Movares
Voordat het jaarbeursterrein gebouwd kon worden moest het ontwerp eerst een technische toets ondergaan. Hiervoor benaderde gemeente Utrecht, die een vriendschapsband onderhoudt met de gemeente León, de Movares Foundation. Collega’s Hans van Lint, Marjolein van der Klauw en Tjerk van de Lune werden gevraagd om de technische toets uit te voeren op het ontwerp van een Nicaraguaanse architect.

Tijdens deze toets werd zowel naar de duurzaamheid als naar de kwaliteit van het constructief ontwerp gekeken. Voor alle drie de collega’s was dit project een leuke uitdaging. Hans: “Waar we in Nederland onze constructies ontwerpen op stormen en sneeuwbuien, moeten gebouwen in Nicaragua aardbevingen kunnen doorstaan en berekend zijn op een dikke laag vulkanische as.”

De collega’s gaven advies in de vorm van een alternatief ontwerp met een draagsysteem waarbij veel minder staal wordt verbruikt. Het is de bedoeling dat we begin 2013 met de ontwerpers uit Nicaragua in gesprek raken en van elkaar gaan leren.

WereldbolKennis