Ik wil graag impact maken en bijdragen aan een betere wereld

Mieke van Eerten-Jansen senior adviseur duurzaamheid
ToekomstversnellersWerken bij Movares

Voorheen rekende ik de voetafdruk van een kop koffie of een kilo kaas door. Bij Movares reken ik aan een kilometer spoor of een viaduct! Infrastructuur gaat een stuk langer mee dan voeding en dat maakt mijn werk zo interessant. Als je weet dat je iets bouwt voor 50 jaar, moet je nu zorgen voor 100% duurzaamheid om onze 2050-doelen te halen. Als adviseur duurzaamheid speel ik hierin een belangrijke rol en breng ik een duurzame samenleving dichterbij.

Oplossingen om trots op te zijn
Ik merk dat duurzaamheid in projecten nog vaak wordt gezien als iets extra’s, wat onbekend, duur of moeilijk is. Het is zo jammer als daardoor kansen niet benut worden en als goede initiatieven sneuvelen door angst voor het onbekende. Ik probeer daarom door te vragen welke zorgen of angsten er zijn en onderzoek of die terecht zijn. In negen van de tien gevallen blijkt dat niet het geval. Als je daarover in gesprek kunt gaan, in een open dialoog, kom je heel vaak tot haalbare, gedragen oplossingen waar uiteindelijk iedereen trots op is. Goede oplossingen die de transitie naar een duurzame samenleving versnellen.

De grootste uitdaging is duurzaamheid het ‘nieuwe normaal’ te maken
Mieke van Eerten-Jansen senior adviseur duurzaamheid

Duurzaamheid als het ‘nieuwe normaal’
De grootste uitdaging is duurzaamheid in projecten het ‘nieuwe normaal’ te maken. Ik geloof erin dat als we gaan denken vanuit effectiviteit in plaats vanuit efficiëntie, en kijken naar de totale levenscyclus in plaats van alleen naar de korte termijninvestering, dat we duurzaamheid toekomstvast maken. Een belangrijke randvoorwaarde hierbij is dat we duurzaamheid onderdeel maken van ieders besluitproces, net zo standaard als bijvoorbeeld het veiligheidsdenken. Als we werken vanuit het principe ‘We doen het duurzaam of we doen het niet’, gaan we echt verschil maken. Dan kom je tot mooie resultaten!

Emissieloos bouwen
Het meest trots ben ik op het project Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) Amsterdam waar heel veel aandacht is voor duurzaamheid. ProRail wil onder meer een emissieloze bouwplaats en die zijn we in hartje Amsterdam aan het realiseren. Door de aannemers bij de uitvraag uit te dagen zo emissieloos mogelijk te werken, besparen zij zo’n 90% aan CO2! Een complicerende factor is het beperkte stroomnet in Amsterdam. Daarom zijn we een pilot gestart met een laadplein langs het spoor voor het elektrische bouwmaterieel. Dat is een primeur en maakt mij trots!  

Gerelateerde vacatures

Revit modelleur mbo – Zonneveld

Met jouw kennis van Revit lever je een positieve bijdrage aan de mooiste projecten in Nederland én aan jouw team bij Zonneveld Ingenieurs.

Revit modelleur hbo – Zonneveld

Met jouw kennis van Revit lever je een positieve bijdrage aan de mooiste projecten in Nederland én aan jouw team bij Zonneveld Ingenieurs.

Senior projectleider softwareontwikkeling

Jij bent verantwoordelijk voor de realisatie om onze softwareontwikkeling en de producten vorm te geven waarbij dataficering van processen de basis is.

Over Movares als werkgever

De wereld om ons heen verandert – en wij veranderen mee. Movares bedenkt innovatieve en duurzame oplossingen voor complexe en maatschappelijke vraagstukken. Continu verbeteren we daarbij onze manier van werken: we worden steeds efficiënter en nóg innovatiever. We ontwerpen digitaal, verzamelen en baseren ons op data en maken gebruik van de nieuwste (AI & VR) technieken voor visualisaties en simulaties.? Maar boven alles werken we mensgericht en samen. We bouwen samen (met jou) aan een leefbaar, bereikbaar en duurzaam Nederland. Want samen werkt het.

Ontdek wat werken bij Movares voor jou betekent

Meer verhalen van visievormers, impactmakers en digitale revolutionairs