Goede samenwerking zorgt voor die ontwerpen waar de klant om vraagt.

Bouwie Bakker technisch manager rail
ImpactmakersWerken bij Movares

Tot en met de aanbesteding ben ik technisch eindverantwoordelijk voor hele gave spoorse projecten. Ik ben ook de sparringpartner van de Rail Systems Engineer van ProRail en heb dus eerste afstemming met de klant. Het is mijn taak om de klantvraag te vertalen naar input voor de adviseurs en ontwerpers in mijn team.

Samen stellen we dan een ontwerp op dat voldoet aan de klantvraag en waarop de klant gedurende het ontwerpproces zelf kan bijsturen. Omdat bij Movares collegialiteit hoog in het vaandel staat, werken we gedurende dit hele proces goed met elkaar samen. Het onderlinge vertrouwen is groot en alle teamleden zijn betrokken, zodat ze hoge prestaties kunnen (blijven) leveren. Die goede samenwerking is de basis om tot díe ontwerpen te komen waar de klant om vraagt.

Geen werkdag hetzelfde
De ene dag ben ik vooral bezig met het reviewen van ontwerpen met de bijbehorende rapportages. Ik controleer dan de gehanteerde uitgangspunten en de integraliteit van het daadwerkelijke ontwerp, maar ook of het product voldoet aan de klantvraag. De andere dag staat vol met overleggen. Als Technisch Manager ben ik de spil in het ontwerpteam en ben ik daarom aanwezig bij de meeste (ontwerp)overleggen. Zo ben ik altijd op de hoogte van wat er speelt en kan ik mijn collega’s én de klant direct antwoord geven op vragen. Samen met zes andere managers vorm ik bovendien het kernteam voor het project PHS Amsterdam Centraal – momenteel één van onze grootste projecten. Binnen dit team overleggen we regelmatig over ons eigen contract (financiën, kwaliteit en planning) en over de interne organisatie.

Ik krijg enorm veel energie van een complex railinfra-project als PHS Amsterdam Centraal.
Bouwie Bakker technisch manager rail

PHS Amsterdam Centraal, een uitdagend project
PHS Amsterdam Centraal is zowel qua engineering als uitvoering een groot en complex project. En het zijn dit soort railinfra-projecten waar ik enorm veel energie van krijg. Movares is betrokken bij alle spoorse infra-ontwerpen (waar ik verantwoordelijk voor ben) en de civiele werkzaamheden aan een vrije kruising (korte spoortunnel van twee sporen, waar vier sporen over heen gaan). Ook vervangen we vijf oude bruggen. En dat allemaal in hartje Amsterdam! Het project is uitgesmeerd over circa tien jaar, met als harde eis van de klant (ProRail) dat de treindienstregeling ‘gewoon’ door moet gaan. Die uitdaging vind ik geweldig.

Uniek 3D-coördinatiemodel en geografisch ontwerpproces
Daarnaast hebben we binnen dit project de rol van integrator, omdat al het werk aan de transferkant – zoals het verbreden van de perrons – bij Arcadis ligt. Ik vind het gaaf om te zien dat alle technische disciplines binnen Movares met Arcadis in één integraal 3D-coördinatiemodel samenwerken. Dankzij dit model én dankzij ons geografische ontwerpproces kunnen we het ontwerp optimaliseren, visualiseren en simuleren. Zo kunnen ProRail, de machinisten van de NS en de goederenvervoerders al in een vroeg ontwerpstadium door het ontwerp rijden. Dat levert natuurlijk hele bruikbare informatie op.

Visie voor de toekomst
Voor mij als technisch manager zijn dit soort nieuwe en innovatieve ontwerpprocessen heel prettig, omdat ik zo steeds meer inzicht heb in de raakvlakken tussen de diverse ontwerpen. Daardoor kan ik eventuele issues snel detecteren en kan ik samen met het ontwerpteam een haalbare oplossing bedenken. Mijn visie voor de toekomst is dat we de ervaring die we binnen dit project opdoen ook toepassen in andere spoorse projecten. We moeten nieuwe ontwerpprocessen standaardiseren en daarna continu blijven verbeteren. Daar ligt een actie voor het team van technisch managers – en ik ga mij hier zeker proactief voor inzetten.

Gerelateerde vacatures

Open sollicitatie afstudeerstage Movares

Wil jij graag afstuderen bij Movares? Ontdek de mogelijkheden en stuur vandaag nog een sollicitatie!

Junior engineer bovenleiding

Samen met jouw collega’s los jij complexe technische en logistieke puzzels op.

Over Movares als werkgever

De wereld om ons heen verandert – en wij veranderen mee. Movares bedenkt innovatieve en duurzame oplossingen voor complexe en maatschappelijke vraagstukken. Continu verbeteren we daarbij onze manier van werken: we worden steeds efficiënter en nóg innovatiever. We ontwerpen digitaal, verzamelen en baseren ons op data en maken gebruik van de nieuwste (AI & VR) technieken voor visualisaties en simulaties.? Maar boven alles werken we mensgericht en samen. We bouwen samen (met jou) aan een leefbaar, bereikbaar en duurzaam Nederland. Want samen werkt het.

Ontdek wat werken bij Movares voor jou betekent

Meer verhalen van visievormers, impactmakers en digitale revolutionairs