Reizen is een dagelijkse activiteit. Als aanvulling op onze virtuele contacten vinden échte ontmoetingen vaak buitenshuis plaats. Stations zijn een attractieve bestemming op zichzelf geworden. Het zijn in onze visie locaties waar je mensen kent dankzij een lokaal programma, met een gevoel van thuiskomen, comfort en een persoonlijke beleving; ‘mijn station’. De kracht van Movares schuilt in het samenbrengen van alle disciplines in één ruimtelijk sterk en integraal ontwerp. Een station als entree naar en visitekaartje van de stad.

Een visitekaartje voor je stad met publiekskwaliteit en couleur locale
Senior Architectpaul.vd.ree@movares.nl+31 (0)6 - 51 41 64 31

Magneetpunten

Stations zijn beeldbepalende magneetpunten in een stad. Ze vormen een belangrijke entree tot een stad en fungeren daarbij als visitekaartje waar mensen trots op zijn. Voor een leefbare, duurzame stad is binnenstedelijke herstructurering de toekomst. Stationsprojecten werken vaak als vliegwiel voor aangrenzende initiatieven. Niet voor niets ligt initiatief en financiering van upgrading van stationslocaties steeds vaker bij gemeenten. Investeringen op deze stationslocaties leiden tot waardecreatie doordat stations knooppunten en aantrekkelijke verblijfsgebieden zijn in ons dagelijks leven.

Integraal ontwerp stationslocaties

Onze ontwerpers en adviseurs hebben veel kennis van spoorpartijen en de daaraan gerelateerde werkwijzen en u kent uw stad en de lokale behoeften en ambities als beste. Door deze kennis te delen is er meer mogelijk dan u denkt. We geloven in een hechte samenwerking met alle betrokkenen. Dit leidt tot unieke projecten. We ondersteunen u graag bij uw initiatieven en u bent van harte welkom. We hebben alle disciplines in huis om samen met u succesvolle stationslocaties te realiseren. We zijn bij vrijwel alle stations in Nederland al op één of andere manier betrokken.

Hanzelijn Station Kampen Zuid
Station Groningen Europapark

Couleur locale

Bij onze ontwerpen ligt het accent altijd op veiligheid, publiekskwaliteit en het realiseren van de lokale ambitie. De architecten van onze studio ontwerpen iconen van het moderne reizen met publiekskwaliteit, ambitie en uitstraling. Het zijn sfeervolle gebouwen met gevoel voor de specifieke locatie en couleur locale, gebouwen waar mensen van houden, waar mensen elkaar graag ontmoeten en zich veilig voelen. Ook ontmoeten en verblijven mensen steeds vaker in de openbare ruimte van de stationsomgeving, Een focuspunt is een sympathieke en groene inrichting van het maaiveld. De leefbaarheid en kwaliteit van de openbare ruimte wordt soms mogelijk door ondergrondse oplossingen en intensief ruimtegebruik. In Apeldoorn heeft de ondergrondse fietsparkeergarage geresulteerd in een pprettige leefomgeving en een van de mooiste stationsomgevingen die Nederland kent. Het plein ademt de sfeer van de locale zandverstuivingen in de omgeving, die ook verbeeld zijn in het lichtkunstwerk reizend zand van kunstenares Giny Vos.

Publiekskwaliteit in de gezonde stad

De toenemende verstedelijking stelt steeds hogere eisen aan intensief gebruikte centrumlocaties. Niet alleen als individu zijn we steeds meer bezig met het verbeteren van onze gezondheid, ook op planologische schaal worden er nieuwe strategieën ingezet om samen te bouwen aan een gezonder leefklimaat. Om luchtverontreiniging en overgewicht tegen te gaan is het belangrijk om zowel het openbaar vervoer netwerk alsook het fiets- voetverkeer, zo aantrekkelijk mogelijk te maken en vorm te geven. Stationsomgevingen die een attractief magneetpunt vormen in de stad stimuleren het gebruik van het fiets- en treinnetwerk. Ze zorgen voor een prettige start en thuiskomst van de reis. Het zijn gebieden vol levendigheid, waar een reiziger wordt ontvangen in een groene omgeving met een hoge publiekskwaliteit.

 

Landscaping the station

We hebben verschillende strategieën ontwikkeld voor actuele stationslocaties. ‘Bij een krimpend stationsprogramma biedt ‘landscaping the station’ uitkomst. Dan transformeert het stationsgebied tot een stationslandschap. De icoonwaarde van wat we ‘het station’ noemen, wordt niet alleen bepaald door gebouwen, maar ook door hoogteverschillen, bruggen, bomen en groendaken, die samen één integraal geheel vormen. De stationslocatie als totaal is daarbij de drager van de stationsidentiteit en stedelijke dynamiek. Deze methode is inmiddels succesvol gebleken in o.a. Bilthoven, Groningen Europapark, Helmond en Apeldoorn. Een andere strategie is ‘biking the station’ waarbij het fietsprogramma centraal staat. Bij grootschalige ontwikkelingen rond OV-knooppunten (TOD) ontwikkelen we een integrale strategie op het niveau van de stedelijke regio.

Stationslocatie Apeldoorn

Architectuur: studioSK

De kracht van Movares schuilt in het samenbrengen van alle disciplines in één ruimtelijk sterk en integraal ontwerp, dat verder technisch uitgewerkt wordt onder supervisie van de architecten en stedebouwkundigen van studioSK, de ontwerpstudio van Movares.
Meer informatie: studioSK.nl