Spoorstraat 1, 7641 BJ Wierden

 

Een nieuw dorps stationsplein

Voor het station komen verschillende routes door het dorp samen op het nieuwe stationsplein. Bij de inrichting staat een aangenaam verblijf voorop. De bestaande volgroeide bomen worden zoveel mogelijk ingepast en met nieuwe bomen aangevuld om het groene karakter te versterken.

Het plein wordt warm ingericht met duurzame verhardingsmaterialen en hoogwaardig straatmeubilair. Rond twee grote boomeilanden liggen verhoogde zitranden. De randen werken als lange banken en dienen tevens om de voetgangers, fietsers en auto’s op een vanzelfsprekende en veilige manier te geleiden.

De Spoorstraat maakt deel uit van de ring rond het centrum voor autoverkeer. Op het stationsplein wordt de rijbaan echter onderbroken en dienen automobilisten zich aan te passen aan de voetgangers en fietsers; de auto is nadrukkelijk te gast op het plein.

Alles is erop gericht om goed aan te sluiten bij het dorpse karakter. De omvang van de pleinruimte wordt daarom begrensd door een nieuwe wand van woningen met op de begane grond levendige functies. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan praktijk- of kantoorruimte aan huis, een fietshandel of het VVV.  Aan de andere kant van het plein ligt een terras in de zon, gekoppeld aan restaria Sterk. Vanaf deze plek heb je een fraai zicht richting centrum met kerk en over de Spoorstraat.

 

Een nieuw park omringd met wonen

Een informele groene buitenruimte, waar je kan wandelen, zitten en spelen hoort bij het dorpse leven. Tussen het Stationsplein en de Dikkensweg wordt een woongebied rond een nieuw park met waterpartijen, bankjes en speelveldje gecreëerd. De groene ruimte wordt verankerd in de omgeving door een centrale as, opgespannen tussen een gedenkplaats aan het spoor en het kenmerkende zicht op de kerktoren; de blikvanger van Wierden. Hierdoor weet je waar je bent. De monumenten die herinneren aan de oorlog en de treinbeschieting door het verzet vormen een rustmoment waar mensen stil kunnen staan bij de geschiedenis van de plek.

Woningen in de nabijheid zorgen voor levendigheid en veiligheid door sociale controle. Het woningaanbod varieert van grondgebonden woningen met tuin tot woon-werk combinaties en appartementen. De precieze invulling en architectuur zullen in samenwerking tussen de gemeente en een ontwikkelende partij nader worden uitgewerkt. En daarbij kunt ú nu in een vroeg stadium uw input geven!

 

Optimale verbinding met de omgeving

Belangrijke verkeersroutes van het dorp kruisen het stationsgebied. In noord-zuid richting is dit bijvoorbeeld de verbinding voor fietsers en voetgangers tussen het centrum en de noordelijke wijken. Voor een optimale fietsverbinding bevat het plan een directe fietsroute, vanaf het rouwcentrum aan de Stationsstraat langs het zwembad naar de spoortunnel in de Dikkensweg.

In het plan wordt de Spoorstraat ten oosten van het station in een directe lijn naar de rotonde in de Dikkensweg gelegd. Het herkenbare stationsgebouw en plein vormen zo de blikvanger als je komt aanrijden. Het station en de directe omgeving blijven in het plan heel goed bereikbaar. De parkeervoorzieningen, fietsenstallingen, Kiss-and-Ride en bushaltes liggen comfortabel dicht bij de perrontoegang.

 

Informatie en reactiemogelijkheden

Op 19 januari 2011 hebben wij dit plan gepresenteerd tijdens een publiekspresentatie in Wierden. Tijdens deze avond hebben we ook presentatiepanelen getoond, waarop inwoners en belanghebbenden hun reactie konden geven.

Voor direct contact met: joof.tummers@movares.nl

Kenmerken van dit project

 
LocatieWierden
 
KlantGemeente Wierden

Word jij onze nieuwe collega?