Ons project

Trainingssimulator spoorbrug voor brugmonteurs

In dit project hebben we voor ProRail en het Railcenter een trainingssimulator ontwikkeld van een beweegbare spoorbrug waarmee verantwoordelijk brugmonteurs storingssituaties volgens de werkelijkheid kunnen nabootsen. Ze leren spelenderwijs hoe ze moeten omgaan met het oplossen van storingen van de spoorbrug en kunnen per onderdeel aanvullende informatie opvragen in het model.

Projectbeschrijving

ProRail, railAlert, Railcenter en de spooraannemers Volker Rail, BAM, Strukton en Assetrail werken samen aan een nieuwe, eigentijdse manier van ‘vakmanschapsontwikkeling’ die beter aansluit op de dagelijkse praktijk. Dit doen zij met het programma Technisch vakmanschap. De nieuwe leermodule voor brugmonteurs maakt hier onderdeel van uit. Movares heeft de 3D-simulator gebouwd als onderdeel van de leermodule ‘Onderhoud en Storing Zoeken’. Alle brugdetails zijn via een google maps-achtige aanpak omgezet in programma dat door Movares is ontwikkeld.

In de voorfase hebben we verschillende gesprekken met de klant gevoerd om samen tot een offerte te komen. Het resultaat was een volledige REGIE offerte waarin we Railcenter en ProRail op verzoek gingen ondersteunen voor het opstellen van lesmateriaal voor opleidingsmodule 2 (elektrisch onderhoud en storing zoeken beweegbare kunstwerken).

Tijdens de opdracht heeft Movares een presentatie gegeven van een vergelijkend model van wat er uiteindelijk gerealiseerd is, de camerasimulator. De klant werd zo enthousiast over de ideeën en mogelijkheden die werden geopperd. Ineens werd inzichtelijk hoe een beweegbare spoorbrug in werkelijkheid werkt. Ook zien de monteurs wat er mis kan gaan bij een verhindering voor het sluiten van de brug.  Interessant is het om op basis van de storingsmeldingen uit de brugbesturing te zoeken naar de oorzaak. Leren wordt leuk!

Uiteindelijk is de gehele opdracht omgekeerd: we mochten een simulator maken in plaats van het opstellen van leerstof. De volledige REGIE offerte is omgebogen naar een vaste som offerte waarin we in meerdere overleggen met de klant uiteindelijk een fantastische simulator hebben kunnen bouwen.