Ons project

Stationslocatie Helmond

Stationsplein, 5701 Helmond

De stationsomgeving van Helmond is het visitekaartje van de stad. Samen met gemeente heeft Ivo Bastiaansen van Movares de stedenbouwkundige visie ontwikkeld voor de complete spoorlocatie. Het station en de omliggende omgeving zijn volledig getransformeerd naar ontwerp van projectarchitect Paul van der Ree, StudioSK, Movares. Jakob Baalman, senior projectmanager gemeente Helmond: ‘Het was een intensief project, maar ik ben méér dan trots op het resultaat!’ Zie ook het artikel in het QS Magazine juni 2014.

Een visitekaartje voor je stad met publiekskwaliteit en couleur locale
Senior Architectpaul.vd.ree@movares.nl+31 (0)6 - 51 41 64 31

Vraag van de opdrachtgever

De gemeente Helmond heeft Movares gevraagd ontwerpen te maken voor het nieuwe stationsgebied en de procesbegeleiding van dit ambitieuze project op zich te nemen. Dankzij een integrale gebiedsvisie zijn een passerelle, een onderdoorgang (met een breedte van 30 meter en drie rijbanen met aan beide zijden een strook van 8 meter voor langzaam verkeer), een busstation, een nieuwe fietsenstalling met ruimte voor tweeduizend fietsen en een compleet nieuw stationsgebouw met voorplein gebouwd dat ook nog eens het meest duurzame station van Nederland is.

Uitgevoerde werkzaamheden

Aan de start van het project heeft stedenbouwkundige Ivo Bastiaansen – toen nog werkzaam bij gemeente Helmond – een integrale stedenbouwkundige visie ontwikkeld voor de spoorzone. Projectarchitect Paul van der Ree heeft alle gebouwen voor de nieuwe stationsomgeving van Helmond ontworpen en in samenhang daarmee de spoorpassage en de verkeersbrug. In een later stadium heeft Ivo Bastiaansen als stedenbouwkundige bij Movares samen met Judith van Dijk, stedenbouwkundige bij gemeente Helmond, het ontwerp gemaakt van de openbare ruimte, inclusief alle afwerkingen. Daarnaast heeft Movares de procesbegeleiding van het project uitgevoerd.

Bijzonderheden

Spoorzone Helmond is in veel opzichten bijzonder. Het project ‘Stationsgebied Helmond’ heeft de Brunel Award 2014 gewonnen, een prestigieuze internationale prijs op het gebied van spoorweggerelateerde architectuur. Door het ontbreken van een programma moest de blikvanger van het station worden gevonden in iets anders dan alleen een gebouw. Dat werd gevonden in de landscaping van de openbare ruimte waarin bruggen, gebouwen en hoogteverschillen tot één geheel zijn samen gevloeid.
Station Helmond is het meest duurzame station van Nederland. Het station genomineerd voor de Falco Award voor de beste openbare ruimte 2014 en de Helmondse stationsomgeving is in november 2014 uitgeroepen tot het schoonste station van Nederland. Uniek in Nederland is het feit dat de gemeente Helmond zelf opdrachtgever is voor de bouw van het stationsgebouw. Daarnaast verzorgt de gemeente ook zelf alle aanbestedingen.

Samenwerking

Tijdens het totale traject hebben gemeente Helmond en Movares intensief samengewerkt.
Meer informatie over studioSK

Logo studioSK

LocatieHelmond
Periode2008 - 2014
Architect

Paul van der Ree

KlantGemeente Helmond

Architectuur

Architectuur – StudioSK heeft een voorsprong in ervaring met design & construct. Onze ontwerp-methodiek en referentieontwerpen zorgen ervoor dat de ruimtelijke kwaliteit geborgd wordt.

Lees verder

Stationslocaties

Reizen is tegenwoordig een dagelijkse bezigheid. Als aanvulling op alle virtuele contacten vinden échte ontmoetingen buitenshuis plaats. Stations zijn een attractieve bestemming op zichzelf geworden.

Lees verder