Ons project

Station Utrecht Vaartsche Rijn – bekroning Randstadspoor

Het ontwerp past in de reeks stations van het Randstadspoor. Centraal in deze stedelijke vernieuwing ligt het station zelf, boven het water van de Vaartsche Rijn en zo’n zes meter boven straatniveau. Vanaf 2018 stopt hier de tram van de gloednieuwe Uithoflijn en is ook overstappen mogelijk.

Een visitekaartje voor je stad met publiekskwaliteit en couleur locale
Senior Architectpaul.vd.ree@movares.nl+31 (0)6 - 51 41 64 31

Vraag van de opdrachtgever

Het ontwerp voorziet, in het kader van het Randstadspoor, in een nieuw lokaal station dat toegang biedt tot het centrum van Utrecht, zowel voor trein als voor tram. Een station dat een schakel vormt tussen de binnenstad en Utrecht Science Park (de Uithof), zorgvuldig ingepast midden in de dichtbebouwde omgeving van de Vaartsche Rijn.

Uitgevoerde werkzaamheden

In het ontwerp is circa 8000 vierkante meter aan functies op straatniveau gerealiseerd. Daardoor ontstaat levendigheid en ruimtelijke kwaliteit met onder meer winkels, bewonersruimten, een parkeergarage met 200 plaatsen en een bewaakte fietsenstalling. Daarboven en over het water van de Vaartsche Rijn ligt het NS-treinstation, met de geïntegreerde halte voor de nieuwe tramlijn tussen naar Utrecht Centraal en Utrecht Science Park (de Uithof).

Dit alles is opgenomen in één enkel architectonische visie en uitgewerkt op de drukke locatie aan de rand van de oude binnenstad. Hierbij is optimaal gebruik gemaakt van de beperkte beschikbare ruimte door functies te ‘stapelen’.

Dit intensieve ruimtegebruik van schaarse centrumgrond geeft het project een duurzaam karakter. Het resultaat is een levendig stuk stad met een tram en trein op het dak. Het station wordt gemarkeerd door vijf ‘poorten’ met perronopgangen, die gezamenlijk een visuele toegang vormen naar de binnenstad.

Randstadspoor
Station Utrecht Vaartsche Rijn is de nieuwe poort naar de binnenstad én naar de Uithof. Reizigers vanuit het zuiden en het noorden kunnen hier overstappen en daarmee het drukke Utrecht Centraal mijden. Utrecht Vaartsche Rijn is het zevende en laatste station van het Randstadspoor: een hoogwaardig spoornetwerk in de regio Utrecht. Moderne stations met praktische voorzieningen maken het reizen comfortabeler. Op station Utrecht Vaartsche Rijn stoppen vanaf 22 augustus 2016 de sprinters tussen Geldermalsen en Woerden, en tussen Driebergen en Breukelen, via Utrecht Centraal.

LocatieUtrecht
Periode2007 - 2016
ArchitectPaul van der Ree, studioSK - Movares
KlantProRail

Stationslocaties

Reizen is tegenwoordig een dagelijkse bezigheid. Als aanvulling op alle virtuele contacten vinden échte ontmoetingen buitenshuis plaats. Stations zijn een attractieve bestemming op zichzelf geworden.

Lees verder