Ons project

Station Castricum werd grote verrassing

Het bijna vijftig jaar oude station in Castricum was toe aan vernieuwing en moest met name toegankelijker worden gemaakt; er ontbraken namelijk liften. Uiteindelijk heeft het station door de inzet en het enthousiasme van alle betrokkenen een compleet nieuwe look en feel gekregen en biedt nu meerwaarde voor de reizigers en de inwoners van Castricum.

Complete stationsvernieuwing 

De gemeente wilde graag een ‘duin-dorp-verbinding’: een verbinding via het station tussen de nieuwe appartementen en het Archeologiemuseum Huis van Hilde in het duingebied en het dorp. NS kampte met een slecht benutte stationsruimte en zocht ondernemers om het station te ‘vullen’. ProRail wilde het station toegankelijk maken. Dit, terwijl een complete stationsvernieuwing niet in de opgave van het Programma Toegankelijkheid Stations van ProRail zat.

Verrassend resultaat

In een ontwerpatelier hebben betrokken partijen een plan ontwikkeld dat zoveel mogelijk tegemoet kwam aan alle wensen. Architect Wienke Scheltens (studioSK/Movares) heeft hiervoor het vormgevingsdocument gemaakt. Uiteindelijk is gekozen voor een duidelijke entree aan de dorpszijde met waaiervormige trappen, kappen erboven die zijn vormgegeven als verlenging van de al eerder gebouwde fietsenstalling – naar het ontwerp van Wienke – en het gebruik van tentdoek om het gevoel van strand en zee te versterken. Ook de commercie is helder gesitueerd tussen de tunnel en de fietsenstalling.

Comfortabel station

Van een soort ‘gesloten doos’ is het station getransformeerd naar een toegankelijk, ruim, licht en comfortabel station. De perrontunnel is vernieuwd. Daarnaast zijn drie nieuwe, transparante liften in de tunnel gebouwd die het perron beter toegankelijk maken. De twee nieuwe trappen – één aan de dorpskant en één aan de duinkant – zijn naar boven toe breder gebouwd, zodat ze meer ruimte geven. Bovendien is er nieuw perronmeubilair en heeft NS Stations een nieuwe perronkiosk gebouwd.

Samenwerking

In dit project hebben we nauw samengewerkt met ProRail, gemeente Castricum en provincie Noord-Holland.

Gerelateerd nieuws & publicaties