Een nieuw station voor Boxtel was het sluitstuk van de spoorverdubbeling tussen Boxtel en Eindhoven. De kans is gegrepen om het geïsoleerde stationsgebied te transformeren tot een levendig deel van het dorp.

Het oude station Boxtel, onhandig gesitueerd op het eilandperron, is vervangen door een stationsgebouw op het voorplein. Hoewel er in feite weinig ruimte nodig was, is er toch geprobeerd volume te creëren om een echte pleinwand te kunnen maken en om het gemis van het grote historische stationsgebouw minder te doen voelen. Dit is gelukt door veel lucht rondom de entree en trapopgang te creëren en door de fietsenstalling met het gebouw samen te voegen tot een krachtig gebouw.

Terwijl de industriële look van staal- en glas (én felle kleuren!) in deze NS periode hoogtij vierde, is dit station voor het eerst weer ouderwets uitgevoerd in baksteen. Op deze manier sloot het gebouw mooi aan op de omringende bebouwing en kan de reiziger vanuit de dorpse omgeving op een natuurlijke manier geleid worden naar de wereld van het spoor.

Kenmerken van dit project

 
LocatieBoxtel
 
Periode2000 - 2000
KlantProRail