In het kader van het project ‘Geef de rivier de ruimte’, bedoeld om de doorstroom van de Rijn bij hoog water te bevorderen, moest een deel van de aarden baan in de uiterwaarden bij Oosterbeek worden vervangen door bruggen. Rijkswaterstaat verbond aan het ontwerp nog een aantal bijzondere eisen: de brug moet stil zijn en het uitzicht niet te veel belemmeren.

Uitgevoerde werkzaamheden

Een betonnen aanbrug met doorgaand ballastbed is weliswaar een stille oplossing, maar door de grote overspanning vormt zo’n massieve betonnen kokerligger wel een visuele barrière in het landschap. De andere optie, een geheel stalen vakwerkbrug, is visueel aantrekkelijk door zijn transparantie, maar veroorzaakt aanzienlijk meer geluid dan een betonnen brug.

Movares verbond de voordelen van beide bruggen in één ontwerp: een staalbetonbrug met een dunne betonnen bovenfl ens als brugdek en aan de onderzijde een stalen vakwerk van buisvormige elementen. De transparante constructie van het vakwerk zorgt voor een minimale belemmering van het uitzicht op de uiterwaarden. Door de toepassing van het betonnen brugdek in combinatie met spoor in doorgaand ballastbed produceert het treinverkeer op de brug niet meer geluid dan op de oude aarden baan.

Bijzonderheden

Met de staalbetonbrug bij Oosterbeek heeft Movares een bijzonder ontwerp geleverd. Staalbetonbruggen zijn in Nederland niet gebruikelijk, en een staalbetonbrug met vakwerk kan met recht een unicum worden genoemd. Een niet voor de hand liggend ontwerp, dat toch perfect aan de eisen van de klant voldoet: een betonnen brugdek dat weinig geluidsoverlast veroorzaakt.

Kenmerken van dit project

 
LocatieOosterbeek, Gelderland
 
Periode1997 - 2003
KlantRijkswaterstaat

Word jij onze nieuwe collega?