Aan de spoorhefbrug Gouda en de naastgelegen draaibrug moesten elektrotechnische en mechanische aanpassingen worden uitgevoerd om te voldoen aan de Machinerichtlijn. Samen met ProRail hebben we een 3D-simulatie ontwikkeld waarin de aanpassingen zijn gevisualiseerd. Het is mogelijk om deze op elk willekeurig moment op afstand te bekijken. Een handige applicatie in alle projectfasen die ook is in te zetten als opleidingssimulator.

Alle aanwezige techniek in een 3D-model

ProRail moet aan nieuwe richtlijnen voldoen en heeft ons gevraagd de bruggen volledig in kaart te brengen en te controleren waar aanpassingen nodig waren, zodat onderhoudsmonteurs veilig hun werk konden doen. De 3D-simulatie gaf hier snel en duidelijk inzicht in.

Veilig werken

Een voordeel is dat we deze simulatie verder kunnen verrijken: we kunnen alle tandwielen, kabels, bouten en moeren, elektromotoren en schakelkasten voorzien van technische documentatie. Die wordt zichtbaar wanneer je naar de onderdelen navigeert en erop klikt. Zo kun je exact zien wat het werk inhoudt, of de onderdelen passen, wat het ruimtebeslag is en welke veiligheidsmaatregelen er moeten worden toegepast om het werk veilig te kunnen uitvoeren.

Driedimensionale inhoudsopgave

Na de renovatie kunnen onderhoudsmonteur digitaal door de brug lopen en de noodzakelijke documenten in de juiste volgorde uit een database halen. Het model is zo bijna een driedimensionale inhoudsopgave van alle aanwezige techniek op deze bruggen. Geen tweehonderd pagina’s ontwerpdocumenten meer doorzoeken, maar in een 3D-model alle aanwezige techniek van de brug bekijken scheelt veel tijd en is ook nog leuk om te doen!

Samenwerking

Het ontwikkelen van de 3D-simulator hebben we in nauwe samenwerking met ProRail gedaan. Met behulp van het model hebben we samen het ontwerpproject verrijkt!

LocatieGouda
Periode2020 - 2020
KlantProRail