De Prins Clausbrug is een verkeersbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal die de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn verbindt met de stad. De brug is een ontwerp van architect Ben van Berkel.  Movares was verantwoordelijk voor de engineering namens de aannemerscombinatie Papendorpse Brug bestaande uit Victor Buyck Steel Construction en C.F.E. NL. De brug is gebouwd onder design & construct, Movares verzorgde de complexe engineering.

Uitgevoerde werkzaamheden

Movares kreeg als expert in het ontwerp van grote stalen bruggen de opdracht van de aannemer om het referentieontwerp uit te werken tot een definitief ontwerp. Bij de uitwerking hiervan kwam behoorlijk complexe engineering kijken. Daarnaast verzorgde Movares de detailengineering, de bouwfasering en de specialistische engineering, zoals onderzoeken naar verkeerstrillingen, windgevoeligheid en vermoeiing.

Vanwege de lichte, open constructie met tuien zijn bruggen als de Prins Clausbrug vaak extra gevoelig voor windbelasting. Movares heeft de beschikking over geavanceerde rekenmodellen. Daarnaast werden de ontwerpen voor deze brug, onder begeleiding van specialisten van Movares, grondig getest in de windtunnel van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium.

Bijzonderheden

Prijzen: Belgische Staalprijs

De Prins Clausbrug is uitgeroepen tot winnaar van de Belgische Staalprijs in de categorie Internationale Projecten. De Staalbouwwedstrijd is een initiatief van het Belgische Staalinfocentrum. Criterium voor toekenning van de prijs is het op inspirerende manier toepassen van het materiaal staal.

Kenmerken van dit project

 
LocatieUtrecht
ArchitectBen van Berkel
 
Periode2004 - Heden
KlantGemeente Utrecht

Word jij onze nieuwe collega?