Na de koele stationsarchitectuur uit de jaren ‘80 en ‘90 was er behoefte aan een grotere belevingswaarde op de stations. Zowel op station Sloterdijk als op station Duivendrecht zijn door ons zogenaamde ‘Prettige Plekken’ gerealiseerd waar je aangenaam kunt verpozen.

De twee gerealiseerde ‘Prettige Plekken’ op de stations van Sloterdijk en Duivendrecht waren een tijdelijke pilot om te onderzoeken of de reiziger zo’n sfeervolle ingreep kon waarderen. In de twee stations zijn twee geheel verschillende concepten uitgeprobeerd: in Duivendrecht de zogenaamde Oase, op Sloterdijk de zogenaamde Huiskamer. De Oase is ingericht als rustplek in een onrustige omgeving: een plafond van klimop dat tegelijkertijd fungeert als verlichting, houten stoelen relaxstoelen en lichtgevende stenen als ware het een Zen-tuin.

De Huiskamer is de warm ingerichte wachtplek waar je leest en TV kijkt (beelden van open haardvuur afgewisseld met informatie en reclame). In het meubelontwerp speelden duurzaamheid, veiligheid en beheer een belangrijke rol.

De interieurs zijn zo gemaakt dat ze zich sterk onderscheidt van de rest van het station. Alle meubels, van fauteuils tot pendules zijn speciaal ontworpen, ze zien er sjiek en bijzonder uit terwijl ze tegelijkertijd tegen een stootje bestand zijn.

De proef die slechts bedoeld was voor een periode van drie maanden bleek zo gewaardeerd door de reizigers dat men besloten heeft ze veel langer te laten staan.

Het succes van de pilots heeft geleid tot de introductie van prettig wachten op een twintigtal stations.

Kenmerken van dit project

 
LocatieAmsterdam station Sloterdijk en Amsterdam station Duivendrecht
 
Periode2005 - 2005
KlantNS

Word jij onze nieuwe collega?