Ons project

PHS Alkmaar-Amsterdam

Met het Programma Hoogfrequent Spoor bereidt ProRail in opdracht van het ministerie van IenW de drukst bereden spoortrajecten van Nederland voor op de toekomst. Movares is betrokken bij diverse corridors. Zo ook bij PHS Alkmaar-Amsterdam. Op dit traject gaan meer treinen per uur rijden. Ook is er extra ruimte nodig voor het ’s nachts opstellen en onderhouden van treinstellen.

Senior projectmanager/alliantiemanagerkoen.ingels@movares.nl+31 (0)6 - 53 50 58 48

Spoorboekloos rijden

Er gaan straks zes sprinters per uur per richting rijden tussen Amsterdam en Uitgeest en zes intercity’s per uur per richting tussen Amsterdam-Alkmaar. Daarnaast komt er meer ruimte op het spoor voor goederentreinen. Het resultaat is een kwalitatief hoogwaardiger treinproduct (elke 10 minuten een trein) en een robuustere dienstregeling.

Onze werkzaamheden

In opdracht van ProRail verzorgen wij de planstudie, het ontwerp en de contracteringsdocumenten voor de bouw van de complete scope. Ook begeleiden we de realisatie van de werkzaamheden.

  • Uitgeest
    De sporen lay-out van het station wordt aangepast, de perrons worden opnieuw ingericht, het goederenkeerspoor wordt verplaatst en er komt een extra eilandperron. De grootste verandering is de komst van een duurzaam vormgegeven traverse. Ook de bestaande langzaamverkeerstunnel wordt vernieuwd. Station Uitgeest heeft straks een traverse, zes perronsporen en aan weerszijden een fietsenstalling.
  • Heerhugowaard
    Hier komt een nieuw opstelterrein voor reizigersmaterieel op bedrijventerrein De Vaandel.
  • Corridor Alkmaar – Amsterdam
    In totaal worden zo’n 15 overwegen aangepast. Ook worden op de corridor diverse geluidsmaatregelen (geluidschermen, raildempers) genomen.

Duurzaam

Voor de draagstructuur van de traverse in Uitgeest gebruiken we duurzaam beheerd Europees hout (lariks). Met dit hout compenseren we de CO2-emissie van andere elementen in het ontwerp, zoals beton, staal of glas. Het dak van de traverse in Uitgeest wordt voorzien van zonnepanelen.