Ontwerp casco installaties commerciële ruimten OVT Utrecht

Om de exploitatie van 8000 m² commerciële ruimten in station OVT Utrecht Centraal flexibeler te maken heeft NS Stations een Plug and Play concept ontwikkeld. Door dit concept kan het uitruilen van winkel- en of horeca units op een snelle en efficiënte manier gerealiseerd worden.

Vraag van de opdrachtgever

Het opstellen van een ontwerp, werkomschrijving, tekeningen en bouwkostenraming voor de casco installaties ten behoeve van deze complexe commerciële ruimten.

Uitgevoerde werkzaamheden

Movares maakte het integrale 3D-installatieontwerp en de werkomschrijving ten behoeve van het contracteren van de aannemer en assisteerde bij de aanbesteding en uitvoering. Hierbij moesten ook de belangen van verscheidene stakeholders, waaronder de eerste exploitanten van de units, ProRail en NS Stations, meegenomen worden.
Het betreft werktuigbouwkundige installaties zoals luchtbehandeling, koeling, CV en GKW, warmte koude opslag (WKO) en het aansluiten van de proceskoeling op dit systeem en elektrotechnische installaties.
Het ontwerp voor de casco installaties voor deze complexe commerciële ruimten was een uitdaging. Het ging om een omvangrijke vloeroppervlakte van 8000 m² én door de constructie om een beperkte ruimte voor installaties en installatieonderdelen.
Omdat de exploitanten van de units in de toekomst kunnen veranderen moest er bij het ontwerp rekening gehouden worden met het voldoen aan de flexibele capaciteitsvraag van de installaties bij wijziging in gebruik. Tevens moesten de units daarom eenvoudig aan te passen zijn met zo min mogelijk wijzigingen aan de centrale installaties.

Innovatie een van onze pijlers

Het ontwerp is uitgevoerd in 3D met het BIM programma Revit. Hiermee  zijn alle knelpunten tussen installaties en constructie in een vroeg ontwerpstadium inzichtelijk gemaakt. Daardoor zijn deze knelpunten vervolgens al in de beginfase van het ontwerp opgelost.

Kenmerken van dit project

 
LocatieUtrecht
 
Periode2013 - 2015
KlantNS Stations

Wie zijn onze experts?

Word jij onze nieuwe collega?