Ons project

Onafhankelijk getoetste LCA voor raildemper

Om duurzaam bouwen te faciliteren is er inzicht nodig in de keten. LCA’s (Life Cycle Analyses) verschaffen dit inzicht door te laten zien waar in de keten de milieulast het hoogste is en drukt deze milieulast uit in euro’s: de MKI. Bij duurzame producten kunnen producenten, leveranciers en aannemers onderscheidend zijn in aanbestedingen door onafhankelijke getoetste LCA’s op te stellen.

Hoogste milieulast inzichtelijk

Movares heeft voor Kampa, een leverancier voor spoorse producten, een geverifieerde LCA opgesteld voor hun raildemper. Team Duurzaamheid van Movares analyseerde de herkomst van de verschillende componenten van de raildemper en de daarbij behorende verwerkingsprocessen, transportmethodes en afstanden. De LCA-studie maakte inzichtelijk welke grondstoffen de hoogste milieulast genereerden. Het transport gaf de op één-na-hoogste milieulast. De LCA geeft Kampa BV sturingsinformatie voor het verder ontwikkelen van hun product. Daarnaast hebben we de LCA laten verifiëren door een onafhankelijke partij zodat deze als categorie-1 data ingezet kan worden in aanbestedingen.

Categorie 1-data

Een op maat gemaakte en getoetste LCA wordt als categorie-1 data beschouwd en heeft in de meeste gevallen een lagere footprint dan openbare data. Dit komt doordat er niet met een ‘onzekerheidstoeslag’ van 30% gerekend hoeft te worden, zoals gebeurt bij categorie-3 data. Door het gebruik van categorie-1 data kunnen meedingende partijen de MKI-ondergrens dichter benaderen, hierdoor een significant voordeel behalen en zo de winnende aanbieding doen.

LocatieUtrecht
Periode2022 - 2022
KlantKampa BV

Baan- en Spoorwegbouw

Hoe krijg ik op deze plek een wisselverbinding in het bestaande spoor ingepast? Welke spoorconstructie kan op deze brug gebruikt worden? Wat is de restlevensduur van dit spoor? Voldoet de spoorligging aan het ontwerp en de voorschriften?

Lees verder

Duurzaamheid

Duurzaam werken en duurzame oplossingen leveren vele voordelen op voor onze opdrachtgevers in winst, efficiëntie, draagvlak of imago.

Lees verder