In opdracht van Weller Vastgoedontwikkeling BV vervaardigde projectarchitect Rob Stringa van Movares in combinatie met bedenker Michel Huisman het voorlopig ontwerp voor het plan Maankwartier te Heerlen. Eerder al vervaardigde Movares het masterplan en het beeldkwaliteitsplan voor de ontwikkeling. Maankwartier omvat de bouw van 51.000 m2 woningen, kantoren, hotel, winkels, een parkeergarage, busstation en stationsfuncties.

De ambitie is om met Maankwartier een psychogram van de stad Heerlen te realiseren. Daartoe worden stijlelementen en vormreferenties van relevante fasen in de geschiedenis van de stad in de architectuur verwerkt. Leidend thema is de industriƫle bouwwijze uit de bloeiperiode van de mijnindustrie.

Onderdeel van Maankwartier is de overbouwing van de sporenbundel. Een interessante sequentie van fraaie openbare ruimten met winkelfuncties in de plint begeleidt de nieuwe route over het spoor en de perrons. Stapeling van functies zijn ook te vinden buiten de spoorbundel, waar intensief ruimtegebruik samengaat met een aangenaam verblijfsmilieu.

Kennisgebieden