Station Utrecht Lunetten wordt vernieuwd en tegelijkertijd verplaatst om de spoorverdubbeling Utrecht-Houten te realiseren. Vanwege het gebrek aan ruimte om op de oude locatie uit te breiden wordt een nieuw station gebouwd en vervalt de oude halte. Het station krijgt een lift, een eilandperron en fietsklemmen en -kluizen. De gemeente Utrecht gaat het voorplein herinrichten. De nieuwe onderdoorgang en een nieuw perron zijn al in gebruik genomen. In 2016 moet Utrecht Lunetten helemaal af zijn.

Adviseur Veiligheid en Brandveiligheided.kawka@movares.nl+316 - 53 46 98 21

Vraag van de opdrachtgever

Het ontwerpen van de installaties voor de verplaatsing van station Utrecht Lunetten en het verzorgen van de uitvoeringsbegeleiding  hiervan.

Uitgevoerde werkzaamheden

Movares maakte, binnen het UAV-GC contract, het ontwerp voor de installaties van het station, de perrons en het voorplein. Zoals de verlichting, het reizigersinformatienetwerk, het datanetwerk, de energieverdeling en de bemetering. Het verplaatsen en herinrichten van de technische ruimten behoorden ook tot de werkzaamheden.

Er is veel aandacht besteed aan het inpassen van de stationsinstallaties in de omgeving zoals de verlichting en omroepinstallatie. Voor het verlichtingsplan van de onderdoorgang en het voorplein moesten voor het ontwerp bijvoorbeeld de verschillende voorschriften van de gemeente Utrecht en ProRail op elkaar afgestemd worden.

De uitdaging zat echter vooral in de fasering en de parallelle installaties. Er is een stappenplan voor de fasering van het (gedeeltelijk) uit gebruik nemen van de oude installaties en (gedeeltelijk) in gebruik nemen van de nieuwe installaties gemaakt. Het oude en nieuwe station moeten gefaseerd naast elkaar in bedrijf blijven totdat het nieuwe station geheel klaar is.

Kenmerken van dit project

 
LocatieUtrecht
 
Periode2010 - Heden
KlantProRail

Kennisgebieden

Wie zijn onze experts?

Adviseur Veiligheid en Brandveiligheided.kawka@movares.nl+316 - 53 46 98 21

Word jij onze nieuwe collega?