Door de klimaatverandering zullen er niet alleen steeds intensievere buien vallen, maar ook hittegolven zullen vaker voorkomen. Veel mensen vinden dit wellicht prettig, maar er is ook een schaduwkant: meer mensen komen te overlijden, de arbeidsproductiviteit neemt af en infrastructuur kan uitvallen of sneller onderhoud nodig hebben.

Vraag van de opdrachtgever

Om de hittestressproblematiek in haar gemeente beter in beeld te krijgen (als aanvulling op een al uitgevoerde stresstest) heeft de Gemeente Goes Movares gevraagd om hittestresskaarten te ontwikkelen. Deze kaarten geven een beeld waar binnen de gemeente de temperaturen hoger oplopen dan in de omgeving. Daarnaast zijn de kwetsbare functies zoals ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en scholen in kaart gebracht.

Uitgevoerde werkzaamheden

Met behulp van satellietbeelden en remote sensing data heeft Movares verschillende kaarten geproduceerd die laten zien waar de lokale hitte-eilanden zich bevinden en waar zich de meeste vegetatie bevindt. Daar is een laag aan toegevoegd met kwetsbare functies als ziekenhuizen, scholen, beweegbare bruggen en zwemwater. De kaarten zijn in een interactieve sessie met de gemeente besproken ter validatie en als eerste aanzet voor de risicodialoog.

Op basis van de resultaten is een rapportage opgesteld met de belangrijkste en opvallendste uitkomsten en concrete aanbevelingen hoe de gemeente de hittestressproblematiek kan aanpakken. Hierbij is een onderscheid gemaakt tussen proces (wie moet er betrokken worden) en mogelijke maatregelen (bijvoorbeeld vergroenen, albedo*) aanpassen of het creƫren van schaduw). (*albedo = mate van reflectie)

Lees meer in Provinciale Zeeuwse Courant

Stresstest Plus

Kennisgebieden

Kenmerken van dit project

 
LocatieGoes
 
PeriodeDecember 2018 - 2019
KlantGemeente Goes