Ons project

FAME 3D: de virtuele simulator van de toekomst

De komende jaren zijn er verschillende ontwikkelingen waar trein, tram en metrobestuurders dagelijks mee te maken krijgen tijdens hun werk. Denk aan opleiden voor het besturen van nieuw materieel, het leren van een nieuw tracé, een nieuw beveiligingssysteem ERTMS en bijvoorbeeld hoogfrequent rijden op het Nederlandse Spoor.

Vraag van de opdrachtgever

In opdracht van spoorvervoerder NS heeft Movares een simulator ontwikkeld, FAME 3D, waarmee onderzocht wordt wat de impact is van deze ontwikkelingen voor de machinist in de treincabine.  FAME 3D is een volledig virtueel alternatief voor klassieke mechanische simulatoren op ware grootte. Bestuurders stappen in een ‘virtuele cabine’ en ondergaan een realistische ervaring met nieuwe routes, nieuwe technologieën of nieuwe apparatuur.

Realistisch, innovatief, flexibel en duurzaam

  • Gebruik van Unity 3D software, het grootste serious game platform ter wereld.
    (voordeliger en flexibeler dan eigen software)
  • Een geavanceerd bewegingsplatform simuleert bewegingen, acceleratie en remmen van de trein
  • Er kan met elk type materieel gereden worden op infrastructuur naar keuze.
  • Zeer realistisch door de HTC vive Virtual Reality-bril
  • Eyetrackers volgen oogbewegingen van de bestuurder
  • Carrosserie is 3D geprint in kunststof

Ook geschikt voor Metro & Tram

Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Amsterdam (GVB) heeft Movares gevraagd de simulator in te zetten voor het opleiden van trambestuurders. Met de simulator oefenden nieuwe trambestuurders een groot deel van het bestaande traject, zonder dat daar een bestaande tram voor nodig is.

LocatieUtrecht
Periode2017 - Heden
KlantNS & GVB

Baan- en Spoorwegbouw

Hoe krijg ik op deze plek een wisselverbinding in het bestaande spoor ingepast? Welke spoorconstructie kan op deze brug gebruikt worden? Wat is de restlevensduur van dit spoor? Voldoet de spoorligging aan het ontwerp en de voorschriften?

Lees verder

Spoorwegbeveiliging

De specialisten van Movares begeleiden de gehele levenscyclus van treinbeveiligingssystemen: van verkennende studies tot het ontwerp, realisatie en onderhoud voor de beveiliging van trein-, tram- en metroverkeer.

Lees verder

Visuals

De afdeling Visuals van Movares ondersteunt u met maatwerkoplossingen bij onderzoek, toetsing of het creëren van draagvlak door middel van visualisatie en simulatie.

Lees verder

Digitale transformatie

Digitale transformatie raakt alle partijen in de keten Smart engineering, big data, digital twins, blockchain… Wie ziet door de bomen het bos nog? Maar duidelijk...
Lees verder