Groen visitekaartje voor Utrecht
Om de bossen zoveel mogelijk met elkaar te verbinden, worden ecoducten ingezet over de drukke wegen van de Utrechtse Heuvelrug. Deze ecoducten zijn visitekaartjes voor de provincie en dus spelen ook materiaal en vormgeving een belangrijke rol. Een ecoduct met een groene uitstraling klinkt logisch, maar net als elk ander infrastructureel project vraagt het om een sterk ontwerp, creativiteit en slimme combinaties.

Materiaal, water en licht
In het geval van ecoduct Beukbergen is gekozen voor een gesloten grondbalans door de onderliggende weg te verdiepen. De vrijgekomen grond vormt de toeleidende taluds. Daarnaast is gebruik gemaakt van betongranulaat in plaats van grindbeton; een proefproject van de provincie zelf. De hekwerken op het viaduct zijn van inheems, niet geschilderd hout waardoor milieubelastende verduurzaming of import van tropisch hardhout achterwege blijft. De rasters bestaan uit materiaalbesparende, onderhoudsarme, ongeschilderde betonnen paaltjes. Regenwater wordt op het ecoduct gebufferd en op de weg geïnfiltreerd in een wadi. De dynamische verlichting zet de puntjes op de i: het beperken van lichthinder op de omgeving gaat hand in hand met energiebesparing.

Contact: steven.jansen@movares.nl

 

 

Kenmerken van dit project

 
LocatieBeukbergen
 
Periode2010 - Heden
KlantGemeente Utrecht

Wie zijn onze experts?


Word jij onze nieuwe collega?