In het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen zijn alle maatregelen ondergebracht die overheden nemen om de veiligheid op overwegen te verbeteren. Het vergroten van de veiligheid van overwegen staat daarom hoog op de agenda van  van ProRail. Via het uitvoeringsprogramma Programma Verbeteren Veiligheid Overwegen (PVVO) worden, verspreid over het land, uiteenlopende maatregelen genomen om de veiligheidssituatie op en rond overwegen te verbeteren. Hierdoor zal het aantal incidenten op overwegen nog meer verminderen.
Een van de maatregelen is het aanbrengen van hangwerken. Hangwerken worden ingezet om het aantal ongevallen met personen terug te dringen en maken het onmogelijk om onder spoorbomen door te kruipen. Hierdoor wordt de groep die bewust risiconemend gedrag vertoont, vooral in de omgeving van stations, verkleind. Andere maatregelen zijn het wijzigen van de lay-out van een overweg door aanpassing van de hoek van de kruising tussen spoor en weg en de aanleg van overpaden voor fiets- en voetverkeer gescheiden van het gemotoriseerde wegverkeer. Zodat een beter overzicht ontstaat voor de weggebruiker en snel en langzaam verkeer veilig kunnen oversteken.

Movares hoofdaannemers heeft samen met Duravermeer Railinfra en A. Hak Infranet het project overwegmaatregelen tot volle tevredenheid van ProRail gerealiseerd en geheel volgens afspraak in oktober 2015 opgeleverd.

Vraag van de opdrachtgever

Het ontwerpen en realiseren van hangwerken en frequentieverhogende maatregelen op diverse overwegen in onder andere Sneek, Duiven, Ede, Hooghalen, Eursing, Vlissingen, Echt, Eindhoven en Heythuysen.

Uitgevoerde werkzaamheden

Movares heeft als hoofdaannemer het integrale projectmanagement over het ontwerp en de realisatie gevoerd, waarbij maximale aandacht is gegeven voor veiligheid, planning en samenwerking. In het werk zijn (in Harmelen) overwegbevloeringen, AHOB’s, spoor, bovenleiding, tractie en energievoorziening vernieuwd of aangepast. Ook het aanleggen van gescheiden fietspaden en wegaanpassingen behoort tot de scope.

Samenwerking

Binnen het project is samengewerkt met Duravermeer Railinfra voor de civiele, baan&spoorbouw en elektrotechnische installaties. Kabels en leidingen zijn door A. Hak Infranet uitgevoerd.

Kenmerken van dit project

 
LocatieDiverse locaties
 
Periode2014 - 2015
KlantProRail

Wie zijn onze experts?

Senior adviseur Beveiligingsinstallatiesjack.raats@movares.nl+316 - 51 48 63 21

Word jij onze nieuwe collega?

Kennisgebieden